Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

10. 11. 2018. 17:58 >> 17:35
59

ZAVRŠEN "VIJEK POBJEDNIKA"

Vojska pokazala stručnost i mogućnosti

Stogodišnjicu pobjede u Prvom svjetskom ratu Srbija je danas obilježila velikom vojnom vježbom "Vijek pobjednika" u kojoj je na deset lokacija širom zemlje učestvovalo 8.000 pripadnika Vojske Srbije.

Združena taktička vježba Vojske Srbije "Vijek pobjednika 1918-2018" u čast stote godišnjice pobjede u Prvom svjetskom ratu, završena je danas oko 16 časova vježbom na vojnom kompleksu "Titel".

Atraktivna vježba organizovana je na rijeci Tisi i to tako što je obala rijeke zamišljenja kao neprijateljska teritorija, koja je osvojena desantom sa rijeke i pješadijom, a potom i uz podršku iz vazduha. Uspostavljen je pontonski most na Tisi dugačak 200 metara, koji ima 32 članka, a kojim su prešle borbene snage.

Vježba je organizovana na 10 lokacija, učestvovalo je oko 8.000 pripadnika VS, uz utrošak 125 tona ubojnih sredstava.

Počela je u devet časova na poligonu "Pasuljanske livade" u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, članova Vlade i predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

U tom dijelu vježbe angažovano je oko 2.000 vojnika i više od 100 borbenih sredstava.

Sljedeća vježba bila je na poligonu "Borovac" kod Bujanovca, gde su oko 1.000 pripadnika Kopnene vojske i Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije, prikazali obučenost za reagovanje u izvođenju taktičkih radnji i postupaka u operacijama u različitim zemljišnim i vremenskim uslovima, danju i noću.

Na poligonu "Orašac" učestvovalo je 150 pripadnika Vojne policije koji su izveli protivterorističku operaciju.

Na poligonu "Pešter" održana je i vježba "Borbena grupa na maršu sa prelaskom u napad", koju su posmatrali Vučić, Brnabić, kao i predsjednik RS Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović.

U toj vježbi bili su angažovani tenkovi, borbena vozila, haubica "Nora", kao i vešecevil laser raketa "Oganj".

Vježba je počela naletom osam MIG 29, koji su zajedno sa borbenim avionima "Orao" i helikopterima "Gama" pružali poršku iz vazduha vojnicima na terenu kojih je bilo oko 2.000.

Specijalci Vojske Srbije prikazali su na poligonu "Međa" kod Leskovca, ubacivanje izviđačke grupe padobranskim desantom, prikupljanje obavještajnih podataka o neprijatelju pomoću "Malog Miloša", kao i blokadu terorista desantom padobranaca i uz pomoć borbenih vozila policije M-86.

Na vježbi na Velikom Jastrepcu pokazani su elementi protivnuklearne, hemijske i biološke odbrane.

Na Zvorničkom jezeru bilo je angažovano 20 borbenih sredstava i oko 100 pripadnika Specijalne brigade i Riječne flotile koji su izveli diverzantski napad na elemente borbenog rasporeda neprijatelja, dok je u okolini Sremske Mitrovice tenkovski bataljon izvršio marš.

Vučić je ocijenio da niko u regionu po snazi ne može da se poredi s Vojskom Srbije i najavio nova ulaganja u VS kroz nabavku oružja i oružanja, iz preventivnih razloga, kako bi se sačuvao mir i stabilnost.

Zamjenik načelnika Verifikacionog centra OEBS-a iz Slovenije, potpukovnik Srećko Matović, se zahvalio na prilici da posmatra vojne mogućnosti Srbije i dodao da je imao priliku da vidi "visoku stručnost, spremnost i mogućnosti" Vojske Srbije (VS).

On je bio jedan od 15 stranih posmatrača iz zemalja Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i Kine, na poligonu "Pešter" na vježbi.

Пратите нас на

Коментари59

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније