Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ RTS, objavila B.B. ]

22. 12. 2018. 20:14 >> 19:46
24

VUČIĆ PORUČIO

Srbija ne utiče negativno na stvari u regionu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je tvrdnje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i negativnom uticaju Srbije u regionu.

"Na jednu stvar ću da se osvrnem. Srbija ničim nije na negativan način uticala na stvari u regionu. Sa Makedonijom imamo pristojne odnose, iako ne moramo u svemu da budemo saglasni, sa BiH takođe imamo pristoje odnose, uprkos antagonizmu centralne vlasti i RS, Srbija se tu uvijek ponašala fer. Jasno je da pripadamo istom narodu, kao i većina naroda u RS, ali uvijek smo podržavali integritet BiH", rekao je Vučić

I to je korektan odnos prema BiH, rekao je predsjednik, dodavši da ne zna šta još treba da uradimo.

"Trebalo je neko sa još više kamenja da me gađa ili ne znam šta da se dogodi, pa da Srbija ne bude dovoljno opasna za nekog drugog. Šta smo to nekoga povrijedili?", rekao je Vučić.

Upitao je da li je Srbija ta koja je zabranila ulaz u zemlju intelektualcima iz Crne Gore, onima što se ubijaju u Beču, mada su to kako je dodao, kriminalci.

"Mi smo kriminalcima zabranili da uđu na teritoriju Srbije, a oni onima koji drugačije misle, bilo da su intelektualci ili ne. I opet smo mi krivi. A za šta to?", zapitao je Vučić.

Dodao je i da nema nikakvih dodirnih tačaka, ni nikakav upliv u to šta čini crkva, da je češće na udaru crkve on, nego "oni dolje", ali da sebi nikada neće da dozvoli da ružne riječi govori o našoj crkvi.

Podsjetio je da je nedavno u Briselu bio na sastanku (kod Federike Mogerini) i da je bio sam – da su svi ostali ili priznali nezavisnost Kosova ili bi je priznali da nema Dodika u BiH.

"U BiH žale što nijesu na putu ka NATO-u, i opet moram ja da reagujem i da kažem da to nije ta politika, da Srbija uopšte ne žali i neće da bude na NATO putu. I mi se time ponosimo, sami hoćemo da čuvamo svoju zemlju, svoje nebo, svoju sigurnost", rekao je Vučić.

"Oni misle da ne smije da se mijenja činjenica da je Kosovo nezavisna država. I ne smijete da uzmete ni metar od tog nezavisnog Kosova, zato što bi sjutra nekom drugom to moglo da padne na pamet", kaže predsjednik Srbije.

"Tačno je, nema principa, za nas će da važe nepostojeći principi, nikad neće biti pravični i pravdeni, a mi moramo da brinemo o budućnosti, jer smo već previše izgubili u prošlosti i svojom krivicom i tuđom, da čuvamo mir koliko god je to moguće, da razvijamo našu ekonomiju, naveo je predsjednik Srbije.

Kako je rekao, mora da se ide ubrzanim korakom, da rast bude veći, da se još smanji javni dug.

"Apelujem na ljude u Srbiji da razumiju da za nas pravde nema, nema fer odnosa, jer oni moraju da brane loše politike od prije 10, 20 godina. Vladaju svi koji su tada donosili odluke – bilo iz sjenke ili ne. Da li mislite da možete da dođete do rješenja protiv direktno američke, ruske volje. To nije realno. Nije bilo ni prije 150 godina", zaključio je Vučić.

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније