Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

25. 01. 2019. 18:42 >> 18:20
3

RATIFIKOVAN SPORAZUM

Grčka prihvatila Sjevernu Makedoniju

Grčki parlament ratifikovao je danas sporazum iz Prespe o imenu Makedonije, kojim se rješava višedecenijski spor i omogućavaju evroatlantske integracije Skoplja.

Parlament u Atini je tankom većinom odobrio sporazum poslije višednevne rasprave.

Kako su prenijeli grčki mediji, za Sporazum iz Prespe su glasala 153 poslanika, što znači da je pored 145 poslanika vladajuće Sirize, sporazum podržalo još osam poslanika.

Glasanje prozivkom je prošlo burno uz viku i prepirke poslanika.

Sporazum, koji je u makedonskom parlamentu, takođe, usvojen tankom većinom, predviđa da ime Makedonije bude promijenjeno u Sjeverna Makedonija.

Prema dogovoru koji su ljetos postigli premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev, Grčka treba da prestane da blokira pristupanje Makedonije NATO i EU.

Zbog sporazuma sa Makedonijom raspala se i vladajuća koalicija u Grčkoj, pošto je iz nje izašla desničarska stranka Nezavisni Grci, ali je vladi grčkog premijera Aleksisa Ciprasa prošle srijede izglasano povjerenje u parlamentu.

Prvi je Grcima čestitao makedonski premijer Zoran Zaev, koji je ishod glasanja u grčkom prlamentu nazvao istorijskim.

"Čestitam prijatelju Aleksisu Ciprasu, zajedno sa našim narodima ispisali smo istorijsku pobjedu. Neka je vječan Prespanski dogovor, neka su vječni mir i napredak na Balkanu i u Evropi", napisao je Zaev na Tviteru.

I čelnici Evropske komisije pozdravili su danas usvajanje "istorijskog sporazuma".

Predsjednik Komsije Žan-Klod Junker, visoka predstavnica Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han u zajedničkom saopštenju su naveli da je "bila potrebna politička hrabrost, liderstvo i odgovornost svih strana da se riješi jedan od od najdubljih problema u regionu".

"Dok očekujmo sljedeće proceduralne korake ka punom sprovođenju sporazuma, već možemo s uvjerenjem reći da su Atina i Skoplje danas zajedno ispisali novu stranicu zajedničke budućnosti Evropske unije", naveli su oni.

Junker, Mogerini i Han su naveli da su Makedonija i Grčka "iskoristile jedinstvenu priliku koja postavlja primjer pomirenja za Evropu kao cjelinu i koja će dodatno podstaći evropsku perspektivu regiona".

Ispred zgrade grčkog parlamenta okupilo se nekoliko stotina protivnika sporazuma sa Makedonijom.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније