Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

02. 04. 2019. 12:57 >> 23:03
1

CIPRAS U SJEVERNOJ MAKEDONIJI

Prva posjeta nakon višedecenijskog spora

Grčki premijer Aleksis Cipras doputovao je danas u Sjevernu Makedoniju, u istorijsku posjetu kojom se okončava višedecenijska svađa oko imena države.

Prespanski sporazum iz juna 2018, a koji su u januaru potvrdili parlamenti obiju susjednih zemalja, omogućio je službenom Skoplju da u februaru obavijeste Ujedinjene narode o službenoj promjeni imena zemlje.

Grčka je tada ukinula veto sjevernom susjedu na članstvo u NATO i omogućila joj da pokrene proces pristupanja Evropskoj uniji.

Službena Atina smatra da ime Makedonija pripada njenoj istorijskoj baštini i zato je sjevernom susjedu odricala pravo korištenja tog imena otkako je ova proglasila nezavisnost 1991. i konačno je usaglašen kompromisan prijedlog Sjeverna Makedonija.

Na prvom uopše putovanju nekog grčkog čelnika susjednoj državi, Cipras je stigao u pratnji deset ministara i više desetina poslovnih ljudi koji će istražiti mogućnosti saradnje u poljoprivredno-prehrambenom, energetskom, te sektoru infrastrukture.

Uz kolegu Zorana Zaeva, grčki premijer želi da dokaže da će ekonomije obje zemlje profitirati iz sporazuma kojim je okončana politička svađa duga gotovo tri decenije.

"Ovo je istorijska posjeta", rekao je Cipras juče u intervjuu za službenu makedonsku agenciju MIA-u i pozdravio "novu budućnost" dvije "partnerske i savezničke" zemlje.

Zaev je rekao da će njegova zemlja "imati velike ekonomske prednosti" od sporazuma. Grčke kompanije, već su obećale da ulože više od "500 miliona eura" u energetski sektor, istaknuo je makedonski premijer.

Nakon sporazuma iz 2018, dvojica premijera primila su čestitke iz cijelog svijeta, uprkos tome što su obojica pretrpjela kritike nacionalista u svojim državama.

Cipras i Zaev predloženi su i kao kandidati za Nobelovu nagradu za mir.

Uprkos tome, nezadovoljstvo je opipljivo u obje države. U Makedoniji dio javnog mnijenja smatra da je Skoplje učinilo previše ustupaka Atini. Predsjednik Đorge Ivanov blizak opozicionoj desnici, simbolički odbija da parafira zakone koje je usvojio parlament zemlje koja je promijenila ime.

Cipras je juče priznao da "velik dio grčkog naroda još izražava ozbiljnu zabrinutost" zbog sporazuma.

"Naša je odgovornost, moja i Zoranova, dokazati da naše nacije mogu imati samo koristi od puta koji smo otvorili", rekao je Cipras za MIA.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније