Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92.net, objavila B.B. ]

11. 09. 2019. 10:26 >> 10:26

TRAŽE ZAOSTALE PLATE

Zenički rudari proveli noć u jami, štrajkuju glađu

Rudari rudnika mrkog uglja u Zenici noć su proveli u jamama štrajkujući glađu, a služba Hitne pomoći intervenisala je tri puta, jer je trojici rudara pozlilo.

Noć je u jamama provelo 70 rudara od ukupno 150 koliko štrajkuje, a u Staru jamu, Stranjane i Raspotočje jutros je stigla prva smjena koja će se pridružiti kolegama i ostati ispod zemlje do ispunjenja zahtjeva.

Predsjednik Sindikata rudara RMU Zenica Nijaz Vardo je kazao kako je rudarima pozlilo zbog izgladnjelosti, ali da su uprkos tome odlučni da nastave svoju borbu.

Zeničkim rudarima danas i zvanično ističe kolektivni ugovor, a predstavnici rudara počeli su pripreme za generalni štrajk koji će biti održan 13. septembra.

U sve tri jame na snazi je radna neposlušnost, osim u jami Raspotočje, gdje se 24 sata dnevno radi na ispumpavanju vode iz jamskih prostorija kako bi se sačuvala skupa oprema.

Ogorčeni rudari koji su trebali da opreme djecu za školu, plate kredite i račune, ističu kako su prepušteni sami sebi, te da u dubiozi u kojoj se trenutno nalaze nemaju više ništa da izgube.

Rudari su stupili u štrajk, jer traže da im se isplate neisplaćene plate, a kako se navodi, računi zeničkog rudnika su blokirani zbog nagomilanog poreskog duga koji je premašio 70 milona eura.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније