Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 09. 2013. 15:45 >> 15:45
13

PORUKA SRBIJI

Kacin: Riješiti pitanje autonomije Vojvodine

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocijenio je da je pravi trenutak da se otvori pitanje ustavnog i zakonskog uređenja autonomije Vojvodine.

"Imajući u vidu predstojeće pregovore o članstvu Srbije u EU, smatram da je ovo pravi trenutak za otvaranje pitanje ustavnog i zakonskog uređenja autonomije Vojvodine", rekao je Kacin na panelu "Vojvodina: izazovi na putu demokratske konsolidacije" u Evropskom parlamentu.

Dodao je da je otvaranje pitanja uređenja autonomije Vojvodine naročito važno u svijetlu iskoršćavanja pretpristupnih, a potom i kohezionih fondova EU koji su namijenjeni  autonomnim jedinicama, kao što je Vojvodina.

"Zato mislim da je neophodno što prije riješiti ovo pitanje kako na nivou Ustava, tako i kroz sve prateće zakonske akte, kako bi se izašlo iz ove pravno nejasne i nesigurne situacije. U međuvremenu, Beograd mora da riješi pitanje finansiranja sa čim se kasni već nekoliko godina", naveo je Kacin.

Izvjestilac Evrpskog parlamenta smatra da Vojvodina kao multikulturna i multinacionalna sredina predstavlja EU u malom i otuda "pravi adut" u rukama Srbije tokom pregovora sa EU.

Kroz prekograničnu saradnju sa susjednim regionima u Hrvatskoj, Mađarskoj i Rumuniji, Vojvodina već sada razvija ekonomiju Srbije i otvara vrata ka EU, napomenuo je Kacin.

"Trenutni okvir autonomije je neizvjestan i nejasan, što spriječava Vojvodinu, a samim tim i Srbiju da razvija svoje kapacitete", kaže Kacin.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније