Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta ]

26. 11. 2020. 06:53   >>  06:53 9

BEŠLIN NA TRIBINI

BiH je jezgro velikosrpskog projekta

Dejtonski sporazum prije 25 godina je zaustavio rat, ali nikako nije izgradio mir, i Bosna i Hercegovina danas funkcioniše na aparatima, odnosno živi tu beskonačnu privremenost, ocijenio je bosanski novinar i kolumnista Dragan Bursać.


On je na onlajn tribini portala Autonomija "Dvadeset i pet godina od Dejtona – kako naći izlaz iz zamrznutih konflikata?" ocijenio da zbog nakaradnog shvatanja Dejtonskog sporazuma ta "beskonačna privremenost", danas djeluje teže i nazadnije nego 1998.

"U BiH nažalost ne postoje građani, već samo Srbi, Bošnjaci i Hrvati. A nama treba država građana", kazao je Bursać i izrazio uvjerenje da će nova američka administracija "na ovaj ili onaj način morati da djeluje u ovom regionu, zbog degenerativnog fenomena ‘srpski svet’", koji predstavlja opasnost za buduće odnose na Balkanu.

Prema Bursaćevim riječima, građani BiH na sceni trenutno imaju "apdejtovane verzije četništva i ultranacionalizma među mladim političkim naraštajima", što se dešava i u Banjaluci.

"Garniture političara u Republici Srpskoj direktno su oslonjene na Beograd, ali i na Moskvu i na nove vlasti u Crnoj Gori. I ako se nešto ne promijeni geostrateški, bojim se da će ideja o BiH kao jedinstvenoj državi ostati samo ideja i da ćemo i za 20 godina pričati istu ili još retrogradniju priču", upozorio je on.

Istoričar Milivoj Bešlin ocijenio je da ovaj region i BiH ipak neće biti prioritet nove američke administracije, već da će SAD pitanja vezana za Balkan delegirati Evropskoj uniji, prije svega Berlinu.

On je rekao da je primijento da zapadnoevropske države već nastupaju direktnije prema ovom regionu nego do sad, što vidi kao posljedicu promjene koje su donijeli izbori u SAD.

"Sazrijeva svijest u EU da problem u BiH nije privremeni, već temeljni i da Dejtonski sporazum mora da se mijenja. Jer, svjesni su da svaka najava promjene granica koju zagovara Milorad Dodik znači nove ratove u Evropi", ocenio je on.

Bešlin je naveo i da su trenutno na djelu "užasni napori Banjaluke da se pokida društveno tkivo BiH, koje je ipak još uvijek ostalo živo", što smatra opasnijim od rastakanja same države.

Prema njegovim riječima, ključni problem po opstanak Bosne i Hercegovine su vladajuće nacionalističke matrice.

"BiH je jezgro velikosrpskog projekta i dok je takva ideologija vladajuća, nije moguća relevantna alternativa. I sve dok su i Hrvataska i Srbija u raljama nacionalizma, neće biti promjena odnosima u BiH", ocijenio je Bešlin.

Hrvatski novinar Boris Pavelić rekao je da nije tačno da Dejtonski sporazum onemogućava evropeizaciju BiH, već da je ključ problema u samoj BiH jer nema političke volje za takav proces.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније