Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mondo.rs ]

31. 10. 2013. 11:49 >> 11:57

TESTAMENT INTERVJU

Tijanić: Odumirem kao ludi dinosaurus

Prije dvije godine Aleksandar Tijanić dao je intervju za NIN, ali je insistirao da bude objavljen poslije njegove smrti.

"Duboko prezirem profesiju kojom se bavim, kao i sebe. Novinarstvo, to je sloj robova. Ne znam ni sam šta tražim skoro četiri decenije u novinarstvu. Kada sve saberem, napisao sam hiljade tekstova, ali ima samo desetak koji mogu da izraze ono što ja mislim da sam ja. Samo desetak", rekao je tada Tijanić.

"Volio bih da ostavim dve ili tri knjige svojih tekstova i da samo studenti novinarstva kada hoće da vide kakav je ludak bio Tijanić, uzmu i pročitaju nekoliko tekstova", rekao je on.

"Ono što sam ja uradio u srpskom novinarstvu je da sam počeo da pišem o politici kao o sportu, a o sportu kao o politici", rekao je Tijanić..

Govoreći intimno o sebi objasnio je i neke svoje poteze, koji mu se i posle smrti spočitavaju.

"Ovo što sam radio poslednjih 12 godina, to nije novinarstvo, već borba za glavu, za život. Neki moji prijatelji novinari su ubijeni, neki poludjeli, a neki napustili profesiju", rekao je Tijanić i podsjetio se 1999. godine kada su on i Ćuruvija "licitirali" koga će tadašnji režim ubiti.

Vjerovao je da ima veliki broj neprijatelja.

"Znam koliko imam neprijatelja koji uživaju u tome da ih ponižavam. Spisak mojih neprijatelja je - ko je ko u Srbiji od najmoćnijih ljudi. Kako bih preživio te neprijatelje, morao sam da budem zvonar Bogorodičine crkve: ružan, grbav, nikakav. Ali da zvonim vrlo jako i daleko. I u tome je moja moć. Ne sastoji se u tome da nekog zaposlim ili otpustim, objavim ili ne objavim, već je cijela moja moć sadržana u tome da pišem, i da zvonim i da lajem. I da ljudi koji me i ne vole  moraju da me čitaju i kažu: jeste skotina, ali ovdje ima nešto."

U oproštajnom intervjuu Tijanić se prisjetio svoje porodice, Kosova i Dečana i priznao da mu se slike iz djetinjstva često javljaju u snu.

"Jeste, moj stav je da Kosovo treba prodati. Nemamo mi snage da ga fizički zadržimo. Mi smo bivši hegemoni Balkana."

Aleksandar Tijanić preminuo je u ponedjeljak, a danas će se na komemorativnom skupu u 12 sati u Skupštini grada Beograda od njega oprostiti kolege, prijatelji, poštovaoci.

"Lagano odumirem stojeći na nogama kao neka vrsta ludog dinosaurusa", kazao je u oproštajnom intervjuu Tijanić, čija će urna biti položena sjutra u Aleji zaslužnih građana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније