Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

01. 12. 2013. 20:20 >> 22:02
3

REFERENDUM

Hrvatska: Ne gej brakovima

Hrvatski građani su, na prvom narodnom referendumu, odlučivali o ustavnoj definiciji braka. Prema prvim nezvaničnim rezultatima, nakon 98,3 odsto prebrojanih glasačkih listića, građani su se izjasnili 65,76 odsto ZA i 33,63 PROTIV.

Prema podacima Državne izborne komisije do 16h je na birališta izašlo 26,75% birača. Najviše ih je glasalo u Zagrebu 35,99%, a najmanje u Ličko-senjsko županiji 17,83%.

 


ŽESTOKA KAMPANJA

Proteklih su se mjeseci vodile žestoke rasprave, pri čemu je inicijativa "U ime obitelji" tvrdila da želi zaštiti brak kao zajednicu žene i muškarca, dok su predstavnici kampanje "Glasaj protiv" smatrali da je cilj referenduma šikanirati jednu već obespravljenu i marginaliziranu društvenu skupinu.

PORUKA PREDSJEDNIKA HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE

Monsinjor Želimir Puljić, pozvao je vjernike da se drže tradicionalnih kršćanskih vrijednosti. S misnog slavlja nedaleko od Dubrovnika, poručio im je da se na referendumu opredijele 'ZA'. 'Digni svoj glas, brate i sestro, pred agresivnim ponašanjem rodne ideologije pa demokratski mirno i staloženo, svjesno uz pomoć pera i papira brani zdrave stavove kršćanske antropologije', kazao je Puljić.

GUŽVE U MOSTARU

U BiH je do 16 sati glasalo 3696 građana. Najviše ih je glasalo u Mostaru, oko 2900. Dok je u Hrvatskoj izlaznost na referendum o braku relativno niska, ispred hrvatskog konzulata u Mostaru cijelu nedjelju je gužva i redovi u kojima građani čekaju kako bi dali svoj glas. U Mostaru je inače registrovano najviše birača u dijaspori, njih čak 4.878. U BiH se inače glasa još u Sarajevu i Banja Luci, a ukupan broj birača s pravom glasa u BiH je 5289.

 

(dnevnik.hr)

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније