Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 12. 2013. 21:52 >> 21:52
1

NAJSTARIJI ZANAT

Skoplje:Prostitutke traže veća prava

Prostitutke i druge osobe koje pružaju seksualne usluge u Makedoniji, održali su danas protestnu šetnju u centru Skoplja zahtijevajući dekriminalizaciju njihove profesije i veća prava.

Noseći crvene kišobrane, simbol globalne borbe za prava osoba koje pružaju seksualne usluge, stotinjak prostitutki i aktivista za ljudska prava prošetalo je u tišini ulicama Skoplja, kako bi uputili apel za "poštovanje prava i bolje uslove" prostitutki u ovoj balkanskoj zemlji.

 

 

"Apelujemo da se poštuju prava prostitutki i poboljšaju njihovi uslovi rada", rekao je Borče Božinov iz nevladine organizacije Star-Star koja je organizovala protest.

Prostitutke su zatražile usvajanje zakona o dekriminalizaciji prostitucije i da im se omogući zdravstvena i socijalna zaštita. 

Prostitucija je ilegalna u ovom, kako navodi AFP, veoma tradicionalnom i konzervativnom društvu, a prostitutke su, kako kažu, često izložene nasilju i zločinima iz mržnje koji prolaze nekažnjeno.

Pokušaj legalizacije prostitucije prije desetak godina je propao pošto je parlament odbio nacrt zakona. Tokom protesta, prvog takve vrste u Makedoniji, nije bilo incidenata.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније