Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

08. 01. 2014. 09:00 >> 09:00
1

KURC PORUČIO

Integracija zapadnog Balkana veoma bitna

Novi šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc saopštio je da ima namjeru da u februaru posjeti Srbiju i Kosovo, navodeći kako će to biti "jedna od većih posjeta".

 

"Dogovorio sam da će jedno od mojih većih putovanja, pored bilateralnih posjeta, voditi u Srbiju i na Kosovo", kazao je Kurc austrijskim novinarima, povodom jučerašnjeg boravka u Briselu, gdje se sastao sa predstavnicima institucija EU.

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton je rekla, kako prenose austrijski mediji, da se oslanja u njenim naporima za približavanje Beograda i Prištine na podršku Austrije. 

S tim u vezi je Kurc najavio da će još u februaru, u skladu sa dogovorom sa Eštonovom, posjetiti Srbiju i Kosovo. 

Posjeta, kako je dodao, treba da bude "signal cijenjenja i spremnosti na razgovore" prema Beogardu u Prištini. 

Ešton je, prema njegovim riječima, sa zadovoljstvom primila k znanju da je zapadni Balkan težište austrijske spoljne politike. 

Prije posjete Beogradu i Prištini Kurc će obaviti niz posjeta susjedima Austrije - Slovačkoj, Sloveniji i Njemačkoj. Kurc je podvukao da je prioritet Austrije integracija zapadnog Balkana u EU. Tako je cilj da Albanija još ove godine u junu dobije status kandidata, što je, prema Eštonovoj realno. 

U vezi Makedonije Kurc je izrazio nadu da će spor oko imena sa Grčkom biti riješen, te da Atina više neće blokirati pristupne pregovore sa Skopljem.  Od Srbije, koja uskoro počinje pristupne pregovore, Kurc očekuje potrebne reforme. 

Kurc se u Briselu, pored Eštonove, sastao sa evropskim komesarima Štefanom Fileom i Kristalinom Gerogievom. 

U razgovoru sa Fileom Kurc je, kako je rekao novinarima, priznao da u austrijskom stanovništvu ne postoji oduševljenje za prijem država poput Srbije, Crne Gore ili Makedonije u EU. Međutim, on je dodao da smatra da je integracija zapadnog Balkana veoma bitna, pošto je Austrija kao susjedna zemlja pogođena razvojem tih država. 

"Za Austriju je od izuzetnog značaja koliko je stabilan taj region", poručio je Kurc podsjećajući, u izjavi bečkom dnevniku "Prese", da i jedna od glavnih ruta kriminala vodi preko Balkana. 

"Perspektiva na pristupanje Uniji je uvijek bila motor reformi", naglasio je Kurc dodajući da je neophodno da kandidati ispune kriterijume za pristupanje Uniji. 


Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније