Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Бета [ R.B. ]

31. 12. 2022. 17:10 >> 17:07

SUŠTINA U DIJALOGU

Euleks pozdravio deeskalaciju tenzija na sjeveru Kosova

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) pozdravlja deeskalaciju tenzija na sjeveru Kosova i vraćanje slobode kretanja za sve koji žive i rade u četiri sjeverne opštine nakon uklanjanja nelegalnih barikada, saopšteno je danas.

U saopštenju Euleks, međutim, navodi da i dalje traje bezbjednosni i vakuum u vladavini prava koji je nastao nakon ostavki policajaca, tužilaca, sudija i pomoćnog osoblja iz srpske zajednice.

Euleks navodi da "može samo djelimično da popuni ovaj vakuum kroz povećano prisustvo na terenu, ali Misija ne može da zamijeni Policiju Kosova, niti bilo koji drugi organ vladavine prava".

Zato je od suštinskog značaja povratak "na relevantne sporazume proizašle iz dijaloga, kojima se reguliše integracija Policije Kosova i pravosuđa".

Euleks navodi da je od dana postavljanja barikada do dana kada su uklonjene, "podržavao kosovske institucije vladavine prava u održavanju stabilnosti Kosova i bezbjednosti svih njegovih zajednica u bliskoj saradnji sa Policijom Kosova i KFOR-om".

Euleks je ukazalo da je od početka novembra na zvanične zahtjeve Kosovske policije odgovorio "značajno povećavajući" nadzorne patrole i započinjanje pješačkih patrola.

Angažovane su Specijalne policijske jedinice i rezervne specijalizovane policijske jedinice u sjevernom dijelu Kosova, "kako bismo pažljivo pratili bezbjednosnu situaciju".

Povodom slučaja Dejana Pantića policajca koji je uhapšen pošto je napustio kosovsku policiju, Euleks je, kako navodi, u skladu sa svojim mandatom koji predviđa "robusno praćenje čitavog lanca pravosuđa", "pažljivo pratio slučaj D.P. kako bi procijenio kako se njime bave kosovske vlasti".

"Misija posebno ističe da se zalagala za zaštitu osnovnih prava D.P od strane kosovskih vlasti, olakšala transport Pantićevih ljekova, obavila dvija ljekarska pregleda 17. i 24. decembra, na zahtjev nadležnih organa Kosova", navodi se u saopštenju.

Euleks je naveo i da je "ponudio i podršku kosovskoj policiji za transfer D.P. u njegovo prebivalište 28. decembra", po zvaničnom zahtjevu kosovskih vlasti i u skladu s odlukom o "smještanju D.P. u kućni pritvor".

Euleks je najavio da će, "u okviru svog mandata, nastaviti da odlučno radi da podrži stabilnost Kosova, kao i bezbjednost svih njegovih zajednica".

U tom cilju, dodaje se, Euleks će "pažljivo pratiti relevantne istrage i sve naredne pravne postupke radi promovisanja poštovanja ljudskih prava".

"U tom pogledu, i da bi pravosuđe i policija Kosova podržali vladavinu prava i nezavisno izvršavali svoje odgovornosti prema kosovskom i međunarodnom pravu bez političkih ili drugih oblika mešanja ili zastrašivanja, od suštinskog je značaja da se odluke koje donose sudije i tužioci, kao i policija, u ime svojih institucija, osporavaju samo u smislu pravne osnovanosti tih odluka", piše u saopštenju Euleksa.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније