Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

K. J.

17. 04. 2023. 14:30 >> 14:32

ASTRA

Romkinje najčešće žrtve trgovine ljudima i radne eksploatacije

Djevojčice romske nacionalnosti od 15 do 18 godina su među najčešćim žrtvama trgovine ljudima i radne eksploatacije, pokazao je "Izvještaj o procjeni potreba povratnika na osnovu sporazuma o readmisiji koji su potencijalne žrtve trgovine ljudima", organizacije ASTRA.

ASTRA je kroz fokus-grupe i upitnike ispitala relevantne organizacije koje pružaju usluge ugroženim kategorijama građana na teritoriji 30 različitih opština.

Djevojčice koje su bile prodate radi prinudnog braka u inostranstvu, uglavnom u Njemačku i Belgiju, često su dalje radno eksploatisane od strane ljudi kojima su prodate.

"Pandemija korona virusa intenzivirala je ovu praksu", navedeno je u izveštaju.

Takođe, u njemu se ističe da su korisnici koji su bili izloženi eksploataciji i nasilju uglavnom registrovani kao povratnici po osnovu Sporazuma o readmisiji, zatim da su bili registrovani kao žrtve trgovine ljudima u Srbiji.

Trening je organizovan u okviru projekta "Jačanje procesa reintegracije (potencijalnih) žrtava trgovine ljudima i drugih ranjivih grupa i pojedinaca", uz podršku globalnog programa Njemačke razvojne saradnje "Migracije za razvoj" koji u Srbiji sprovodi GIZ.

"Podržavamo organizaciju ASTRA u njenim naporima ka iskorijenjivanju svih oblika eksploatacije i trgovine ljudima, kao i izradu ovog značajnog izvještaja koji sadrži uvide i preporuke za unaprjeđenje rada u ovoj oblasti", poručila je Marija Branković iz GIZ-a, medijska savjetnica na programu "Migracije za razvoj".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније