Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Б. [ N1 ]

22. 06. 2023. 09:28 >> 09:29

OSUMNjIČEN ZA ZAGAĐENjE ŽIVOTNE SREDINE

Uhapšen kapetan broda sa kojeg se izlilo više od 30 tona nafte u Dunav

Policija je u Novom Sadu uhapsila je državljanina Bugarske C.L. (51), kapetana broda s kog se izlilo više od 30 tona nafte u Dunav u ponedjeljak, saopšteno je danas. On je osumnjičen za krivično djelo zagađenje životne sredine.

Državljaninu Bugarske određeno je zadržavanje do 48 časova i uz krivičnu prijavu biće priveden osnovnom javnom tužiocu u Bačkoj Palanci.

Sa broda pod bugarskom zastavom u ponedjeljak se u Dunav u blizini Čelareva izlilo 35 tona pogonskog goriva. Od tada nadležne službe pokušavaju da spriječe širenje naftne mrlje, postavljena je zaštitna plivajuća brana kod Batajnice, a nadležni kažu da se uhvaćena nafta odvaja od vode i skladišti.

"Zavjesa se postavlja tako da se jedan kraj zavjese vezuje za jednu tačku, drugi kraj za drugu tačku i pravi se luk da bi se zagađenje koncentrisalo u jednom dijelu i na taj način i moglo da se ukloni. Što se uhvatilo od zagađenja, uhvatilo se, zavjesa stoji još uvijek tamo, ako slučajno bude trebalo još nešto da se reaguje", objašnjava glavni inženjer "Srbija vode" Branka Popović, a prenosi RTS.

"Videćemo u narednim danima koje će biti analize same površinske vode i koja je to količina zagađenja. U ovom momentu ne očekujemo neke bitnije ekološke posljedice i probleme po zdravlje ljudi i živog svijeta u vodi i oko vode", kaže rukovodilac službe za zaštitu "Vode Vojvodine" Jovan Vignjević.

U "Vodama Vojvodine" kažu i da zbog razlike u pritisku, ne postoji opasnost po pritoke Dunava. U Novosadskoj Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine kažu da kvalitet pijaće vode nije ugrožen.

Prema izvještajima sa terena, nije bilo uginuća ribe, što ne znači da ga neće biti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније