Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

09. 03. 2014. 11:32 >> 11:35
17

ODGOVOR MESIĆU

Neće biti Dejtona 2

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik poručio je da "neće biti nikakvog Dejtona 2", niti on može biti organizovan u postojećoj konstelaciji međunarodnih odnosa.

 

Reagujući na inicijativu bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića o potrebi održavanja nove međunarodne konferencije Dejton 2 predstavljenu juče u Mostaru, Dodik je rekao da je “osnovni problem” to što Dejtonski mirovni sporazum nije spoveden, već je odmah rušen.

Mesić smatra da je vrijeme za novu međunarodnu konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o unutarašnjem preustrojstvu BiH, a njegov predlog je da se BiH preoblikuje u građansku državu sastavljenu od više multinacionalnih županija. 

Mesić, naime, kaže da je opstanak BiH kao cjelovite države ključan, ne samo sa stanovišta bezbjednosti Hrvatske i ne samo zbog toga da bi se obijezbedio primjeren status građanima BiH hrvatske nacionalnosti – već zbog dugoročne stabilnosti celog regiona jugoistočne Evrope, pa čak i cijele Evrope. 

"Osnovni problem je što nikad nije sprovedeno ono što je navedeno u Dejtonskom mirovnom sporazumu, nego je počelo da se ruši ono što je napisano. Krivicu za nefunkcionisanje snosi isključivo međunarodni faktor, koji je pokušao da pravi iluzije o BiH, a ta iluzija se neprestano ruši i zato sada svi pokušavaju da naprave neki dogovor o tome", rekao je Dodik, prenijeli su banjalučki mediji. 

On je dodao da strana podrška raznim okupljanjima građana i zahtjevi za uspostavljanje novog ustavnog poretka ukazuju da je riječ o sinhronizovanoj akciji. 

"Niko ovdje ne smije da bude naivan ni da zapostavi koordiniranost te vrste", rekao je Dodik i dodao da je očigledno da pozivi na "Dejton 2" crpe snagu iz jednog centra, koji je osmislio te aktivnosti. 


Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније