Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.M. [ RSE ]

07. 08. 2023. 16:58 >> 17:00

SIPA

Uhapšen povratnik sa sirijskog ratišta zbog planiranja terorističkog napada u BiH

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Mirzu Kapića zbog kontaktiranja s pripadnicima radikalnih struktura tzv. Islamske države i planiranje terorističkog napada na džamiju u Bosni i Hercegovini.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužitelj Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Kapića iz Banje Luke, nastanjenog u Zenici.

Kapić je ranije osuđivan zbog boravka na ratištu Sirije i Iraka, odnosno za kazneno djelo povezano s terorizmom i boravkom na stranim ratištima. Osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora.

Iz Tužilaštva BiH su naveli da je osumnjičeni pod istragom.

"Tereti se da je proteklog mjeseca, putem elektronskih kanala komunikacije, mobilnog telefona i kompjutera, koristeći aplikacije za komunikaciju, ostvarivao kontakt sa osobama koje podržavaju radikalne pokrete i strukture pomagača tzv. Islamske države, te je u prepiskama izrazio želju da izvrši napad eksplozivom na jednu džamiju u BiH, koncem mjeseca jula ove godine", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Od navedenih osoba, piše dalje u saopštenju Tužilaštva, tražio je smjernice za proizvodnju eksplozivne naprave s detonatorom putem mobilnog telefona, "izražavajući namjeru da napadne učenjake 'Islamske zajednice' koji objavljuju proglase protiv mudžahedina i koji prijavljuju pristalice radikalnih pokreta i 'Islamska država', agencijama za provedbu zakona u BiH".

Navode da je spriječen akcijom SIPA-a i Tužilaštva BiH, a prilikom pretresa zaplijenjeni su elektronski uređaji, koje je koristio osumnjičeni i koji će biti predmet detaljnog vještačenja.

Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogao ometati istragu, ponovo počiniti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Iz BiH je u Siriju otišlo više od 300 bosansko-hercegovačakih državljana. U prvom talasu (samostalnog) povratka iz Sirije i Iraka, do 2019. godine u Bosnu i Hercegovinu se vratilo i ostalo oko tridesetak muškaraca i nekoliko žena i djece. Većina muškaraca je bila uhapšena i optužena za neko od krivičnih djela povezanih s terorizmom ili za pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama. Oni koji su bili osuđeni rijetko su dobili kaznu zatvora dužu od tri godine (u prosjeku 26 mjeseci, odnosno dvije godine i dva mjeseca).

Organizovano se iz Sirije krajem 2019. godine vratilo šest žena, 12 djece i sedam muškaraca (koji su bili na međunarodnim potjernicama). Svi su procesuriani i osuđeni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније