Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M.M. [ Mina ]

01. 09. 2023. 12:46 >> 12:51

DAN POSVEĆEN RAZGOVORIMA

Školska godina u Srbiji počela bez predavanja

Za 65 hiljada prvaka i 760 hiljada ostalih učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas je počela nova školska godina, a prvog školskog dana neće biti predavanja, već će on biti posvećen bezbjednosti i razgovorima o njegovanju vrijednosti.

Po najavama Ministarstva prosvjete Srbije, bezbjednost učenika biće stavljena u prvi plan pošto je 13-godišnji učenik beogradske Osnovne škole (OŠ) "Vladislav Ribnikar" 3. maja ubio devetoro đaka i radnika obezbjeđenja.

Prethodna školska godina zbog toga je završena ranije – 6. juna, odlukom Vlade Srbije koja je donijeta pet dana prije toga, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ministarstvo prosvjete je 17. avgusta školama uputilo Smjernice za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada sa učenicima, koje su sačinjene zbog majske tragedije, a pojedini sindikati i prosvjetni radnici su ocijenili da su one prekasno poslate.

Prvog dana školske 2023/24. godine, prema tim smjernicama, neće biti predavanja, već će taj dan biti posvećen razgovorima sa đacima, a tokom prvih sedmica najavljeni su i brojni razgovori, radionice i savjetovališta na temu solidarnosti, međusobnog poštovanja i vrijednosti.

Uveden je novi izborni predmet - "Vrline i vrednosti kao životni kompas", koji bi trebalo da se na aktivan način bavi životnim vrijednostima i ljudskim vrlinama i koji će nastavniku davati slobodu da sam određuje teme razgovora.

Najavljeno je veće prisustvo kako školskih policajaca, tako i policajaca koji će patrolirati oko škola, kao i da će svaka škola imati pedagoga ili psihologa.

Plate prosvjetnih radnika, kako su ranije najavili državni zvaničnici, od danas će biti veće za 5,5 odsto, a od januara za još deset odsto.

Nakon masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" tadašnji ministar prosvjete Branko Ružić podnio je ostavku, a na njegovo mjesto je došla Slavica Đukić Dejanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније