Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

04. 10. 2023. 21:38 >> 21:38

BREGU

Radeći na digitalnoj transformaciji, radimo na evropeizaciji regiona

Digitalni samit Zapadnog Balkana pokrenuo je novu fazu regionalne saradnje u oblasti digitalizacije, kazala je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu i poručila da radeći na digitalnoj transformaciji, rade na evropeizaciji regiona.

Digitalni samit Zapadnog Balkana, šesti po redu, čiji je domaćin Bosna i Hercegovina (BiH), a koji je podržao RCC, počeo je jutros u Sarajevu.

Kako je saopšteno iz RCC, Bregu je, na svečanom otvaranju samita, kazala da je digitalni samit Zapadnog Balkana zaista pokrenuo jednu novu kvalitativnu fazu regionalne saradnje u oblasti digitalizacije.

„Objedinio je principe saradnje, inkluzivnosti i postavljanja rezultata koje treba postići među vladama šest ekonomija Zapadnog Balkana i regionalnih i međunarodnih partnera, pri čemu se naslanja i na važan doprinos koji daje sam sektor“, rekla je Bregu.

Ona je navela da su prije četiri godine, na drugom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana, pokrenuli proces smanjivanja cijena rominga unutar regiona i između Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU) potpisivanjem Regionalnog sporazuma o smanjenju cijena rominga, koji je bio preduslov za deklaraciju sa EU.

Kako je istakla Bregu, kao rezultat toga, dvije godine kasnije, odnosno 2021, ukinut je roming u svih šest ekonomija Zapadnog Balkana.

„A od ove sedmice su smanjene cijene prenosa podataka u romingu između EU i regiona, na osnovu Deklaracije koju su prošle godine na samitu EU i Zapadnog Balkana u Tirani potpisali operateri iz EU i regiona, i zvanično su stupile na snagu,“ rekla je Bregu.

Kako je saopšteno, učesnici samita pozdravili su smanjenje cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana i pohvalili ulogu RCC u tom procesu.

„Kako Digitalni samit zaokružuje svoj put kroz ekonomije regiona, pri čemu je ovo zadnji događaj u ovom formatu, sada moramo ciljati visoko u pravcu brže digitalne povezanosti i pristupačnost u regionu“, kazala je Bregu.

Kako je navela, radeći na digitalno transformisanom, ali inkluzivnom, zajedno jačem Zapadnom Balkanu, prave važne djelove isprepletenih niti utkanih u tkivo evropeizacije regiona.

To je, prema riječima Bregu, put ka povezanijoj, dostupnijoj i pristupačnijoj budućnosti za sve čemu su u RCC-u u potpunosti predani i posvećeni.

„Naša uloga okupljanja svih aktera bez izuzetka, kao i stručnost i kapaciteti za olakšavanje procesa će i dalje biti glavna podrška na izazovnom putu digitalizacije koji je pred nama“, poručila je Bregu.

Iz RCC su naveli da je cilj Digitalnog samita Zapadnog Balkana unapređenje saradnje i inovacija ekonomija regiona u digitalnoj sferi.

Na samitu se, kako su kazali, okupljaju lideri sektora digitalizacije, donosioci političkih odluka, preduzetnici i zaljubljenici u tehnologiju.

„Tokom dva dana trajanja samita učesnici će imati priliku da učestvuju u informativnim diskusijama, prisustvuju panel sesijama, istraže najnovije tehnologije i povežu sa se istomišljenicima iz regiona, ali i šire“, rekli su iz RCC.

Oni su naveli da će Digitalni samit poslužiti kao platforma za razmjenu znanja, iskustava i dobrih praksi s ciljem podsticanja digitalne transformacije i ekonomskog rasta na Zapadnom Balkanu.

Iz RCC su kazali da podržaju taj najveći digitalni događaj već šesti put zaredom.

Digitalni samit Zapadnog Balkana se održava godišnje u okviru Berlinskog procesa i agende za zajedničko regionalno tržište Zapadnog Balkana.

Nakon prvog Digitalnog samita Zapadnog Balkana koji je održan u Skoplju 2018, a potom u Beogradu, Tirani, Podgorici i Prištini 2019, 2020, 2021. i prošle godine, domaćin ovogodišnjeg šestog Digitalnog samita su vlasti BiH.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније