Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Б. [ Beta ]

30. 10. 2023. 19:08 >> 19:45

PREDSJEDNIK SAVEZA VOJVOĐANSKIH MAĐARA

Preminuo Ištvan Pastor

Predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i predsjednik skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor, preminuo je danas, usljed teške bolesti. Vijest je objavio na svom Fejsbuk profilu njegov sin, Balint Pastor.

Pastor je bio član Saveza vojvođanskih Mađara od osnivanja, 1995. godine, a od 2007. je predsjednik stranke, a za predsjednika skupštine Vojvodine izabran je 31. jula 2020. godine.

Rođen je 20. avgusta 1956. godine u Novom Kneževcu.

U periodu 1992. - 2000. bio je odbornik u Skupštini opštine Subotica, a u mandatu 1996–2000. i savezni poslanik u Saveznoj skupštini SRJ; od 1999. do 2002. godine član privremenog Nacionalnog savjeta mađarske nacionalne manjine i predsjednik izvršnog odbora; od 2000. do 2008. godine pokrajinski sekretar za privatizaciju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća, a od 2008. do 2012. pokrajinski sekretar za privredu; u dva mandata bio je potpredsjednik Izvršnog vijeća AP Vojvodine.

Nakon izbora 2012. godine izabran je za poslanika u Skupštini AP Vojvodine po većinskom sistemu i izabran za predsjednika Skupštine AP Vojvodine.

Godine 2016. na izborima za poslanike u Skupštinu AP Vojvodine ponovo je izabran za poslanika i po drugi put za predsjednika Skupštine AP Vojvodine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније