Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.Č.J. [ Beta ]

01. 01. 2024. 13:50 >> 13:55

KOSOVO

Danas prvi dan liberalizacije viza, Kurti ocjenjuje da je otklonjena nepravda

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas ocijenio da je početak liberalizacije viza za građane Kosova otklanjanje velike nepravde građanima Kosova.

On je zajedno sa ministarkom spoljnih poslova i dijaspore Donikom Gervala otpratio 50 građana Kosova koji su dobitnici nagradne igre EU i koji su danas sa aerdoroma "Adem Jašari" otputovali za Austriju.

Na konferenciji za novinare Kurti je rekao da nova 2024. godina nije mogla bolje da počne, nego li slobodom kretanja bez viza u Šengen zoni.

Na ovaj način, prema njemu, je otklonjena nepravda koja je učinjena građanima Kosova koji su bili uskraćeni mnogih mogućnosti.

"Ovaj je važan dan. Otklanja se velika nepravda i stiče veliko pravo. Uporedo sa tim, jača i naš pasoš. Jačanje naših putnih isprava jača naše dostojanstvo kao zemlje u međunarodnoj areni. U Beč je otputovalo 50 građana, koji su ovo pravo dobili u okviru naše informativne kampanje", kazao je on.

Pozvao je građane da prilikom putovanja ispune sve uslove predviđene zakonodavstvima zemalja u kojima se putuje.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala rekla je da svi znaju koliko se čekalo ispred ambasada.

"Koliko je vremena potrošeno čak i na dobijanje poziva. Znate koliko je novca potrošeno na dokumente i procedure. Znate koliko je nedostojno bilo čekanje na ulici (ispred ambasada)", rekla je ona.

Prema prištinskim medijima samo za dobijanje viza od 1999. do danas građani Kosova su utrošili više od 100 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније