Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

10. 05. 2014. 23:57 >> 23:59
3

SEECP

Srbija i Grčka protiv osude Rusije

Rumunija je predložila državama jugoistočne Evrope nacrt izjave kojom se osuđuje protivpravno pripajanje Krima Rusiji, čemu su se usprotivile Grčka i Srbija.

 

Rumunija je danas u Bukureštu predložila državama jugoistočne Evrope nacrt izjave kojom se osuđuje protivpravno pripajanje Krima Rusiji, čemu su se usprotivile Grčka i Srbija, dok Makedonija nema jasan stav, objavila je agencija Hina.

Ta agencija navodi da u nacrtu dokumenta, u koji je imala uvid, stoji da su zemlje Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) zabrinute zbog razvoja situacije u Ukrajini, aneksije Krima kršenjem međunarodnog prava, eskalacije stanja u istočnoj Ukrajini i uticaja koji ti događaji mogu da imaju na regionalnu sigurnost i stabilnost.

Iz izvora upućenih u izradu izjave, kako dodaje Hina, saznaje se da je ocjena o kršenju međunarodnog prava neprihvatljiva Srbiji i Grčkoj, dok je Makedonija navela da nema stav, jer još nije osnovana nova vlada nakon nedavnih izbora.

Predskednici parlamenata i šefovi misija članica SEECP-a pokušaće da usaglase izjavu o Ukrajini večeras na večeri i za radnim doručkom sjutra ujutro, najavio je predskednik rumunskog parlamenta i parlamentarne skupštine SEECP-a Valeriu Stefan Zgonea.

Zvanični Bukurešt strahuje da bi susjedne Moldavija i Gruzija mogle da dožive sudbinu Ukrajine, gdje, kako podsjeća Hina, proruski separatisti na istoku prokete otcjepljenjem i pripajanjem Rusiji po uzoru na Krim.

"Želimo da se takvo ponašanje sankcioniše, jer te zemlje imaju pravo na poštovanje svojih granica i, koliko znamo, one se štite međunarodnim pravom", istakao je Korlatean.

Članice SEECP-a su Albanija, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunija, Srbija, Turska, BiH, Hrvatska, Moldavija, Crna Gora i Slovenija.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније