Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.J. [ Beta ]

06. 03. 2024. 18:55 >> 18:59

ŠIRENJE DIPLOMATIJE

Irska najavila otvaranje ambasade u Srbiji

Vlada Irske objavila je da daje saglasnost za osnivanje ambasade Irske u Srbiji.

Odluka je donijeta u okviru strategije za širenje irske diplomatske mreže širom svijeta i jačanja glasa Irske u svijetu, poznate kao "Globalna strategija Irske".

To je danas saopšteno iz ambasade Irske u Grčkoj koja trenutno pokriva i Srbiju.

"Naše nove ambasade u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Moldaviji su jasna izjava o posvećenosti Irske proširenju EU. Ovo predstavlja veliko povećanje našeg ulaganja u Zapadni Balkan i istočno susjedstvo, gdje smo snažan zagovornik regionalne stabilnosti i postkonfliktnog pomirenja. Zemlje u regionu gledaju na Irsku kao na primjer kako neka zemlja može da ima koristi od Evropske unije i da joj doprinosi", izjavio je irski ministar spoljnih poslova Majkl Martin.

Ključna oblast rada nove ambasade Irske biće podrška putu Srbije ka EU. Članstvo u EU je transformisalo irsku privredu i društvo u poslednjih pedeset godina i doprinijelo uticaju u Evropi, navodi se u saopštenju.

Ambasadorka Irske u Srbiji Izult Ficdžerald, koja se nalazi u Grčkoj, rekla je da je ovo veliki korak za odnose Srbije i Irske.

"Kao irska ambasadorka, uvijek sam se u Srbiji osjećala kao kod kuće kada sam u posjeti. Mnogi Srbi znaju mnogo o irskoj kulturi, zahvaljujući onima koji Irsku već predstavljaju u Beogradu: našem počasnom konzulu, An Pešić , Srpsko-irskoj privrednoj komori, i naravno veoma uspješnom godišnjem Beogradskom irskom festivalu, koji predstavlja irsku muziku, film i književnost, a koji ove godine počinje 8. marta. Znam da će ambasada imati sjajne temelje prijateljstva na kojima će se graditi", istakla je Ficdžerald.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније