Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

P.R. [ Beta ]

20. 03. 2024. 18:32 >> 18:59
13
Čitaj mi:

BEOGRAD

Brnabić izabrana za predsjednicu Skupštine Srbije

Poslanici vladajuće većine u Skupštine Srbije su danas sa 153 glasova za i pet protiv izabrali doskorašnju premijerku Anu Brnabić za predsjednicu Skupštine Srbije i ona je zauzela svoje mjesto za stolom predsjednika.

Izbor javnim glasanjem obavljen je bez prisustva većeg dijela opozicije, a protiv su glasali poslanici iz grupe "Mi glas iz naroda" i "Mi glas iz naroda - Dr Branimir Nestorović".

Glasanje su, kao i cijelu sjednicu pratile do sada nezapamćene mjere obezbjeđenja jer je pored stola predsjedavajućeg sve vrijeme stojalo više od desetoro pripadnika MUP-a u civilu.

U zvaničnoj biografiji piše da je Brnabić završila fakultet u Velikoj Britaniji, da je prije no što je postala premijerka i na toj dužnosti bila u posljednja tri mandata, bila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, da je u učestvovala u osnivanju Naleda i Peksim fondacije, da je članica grupe Svjetskog ekonomskog foruma "Novi lideri za Evropu".

Prije izbore u Vladu Srbije bila je direktorka kompanije Kontitnental vind Srbija, piše u zvaničnoj biografiji.

U raspravi o Ani Brnabić, poslanici opozicije ponavljali su optužbe o aferama za vrijeme trajanja njenog mandata na mjestu premijerke, o pokradenim izborima i njenim dosadašnjim neprimjerenim nastupima prema opoziciji.

Poslanici vlasti dali su joj povjerenje i ponavljali da je ona bila odlična premijerka i da vjeruju da će biti dobra i na čelu Skupštine.

Rasprava se najmanje vodila o kandidatkinji, a obilježile su je svađe, uvrede, optužbe, udaranje u klupe i česte povrede Poslovnika.

U nastavku bi trebalo bi da bude izabrano i šestoro potpredsjednika Skupštine, kako je dogovoreno na konsultacijama.

Očekuje se da bude imenovan generalni sekretar Skupštine, biraće se članovi radnih tijela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Nova predsjednica Skupštine Srbije trebalo bi da raspiše izbore za gradsku vlast Beograda koji bi, kako je najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, bili 2. juna.

Prva odluka Brnabićke da ne dozvoli opoziciji da govori

Prva odluka nove predsjednice skupštine Srbije Ana Brnabić je odbijanje da dozvoli raspravu o potpredsjednicima Skupštine Srbije, tvrdeći da poslanici koji nijesu učestvovali na konsultacijama nemaju pravo da diskutuju.

Iako su poslanici opozicije podnijeli liste govornika koje je sekretar Skupštine uzeo, Brnabić je rekla da se nijesu prijavili i da su pokazali da nijesu bili zainteresovani za potpredsjednička mjesta.

Ona je pročitala listu kandidata, tako da su za potpredsjednike predložene Sandra Božić i Marina Raguš iz SNS-a, Snežana Paunović iz SPS-a, Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara, Edin Đerlek iz Stranke pravde i pomirenja, i Jovan Janjić iz "Mi glas iz naroda".

Brnabić je otvorila javno glasanje o potpredsjednicima koji se biraju uz buku i negodovanje poslanika opozicije.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније