Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

A.J. [ Beta ]

29. 03. 2024. 16:57 >> 16:57

stano

"EU i dalje očekuje sprovođenje svih odredbi Sporazuma o putu ka normalizaciji"

Evropska unija i dalje očekuje sprovođenje svih odredbi Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, bez obzira na preporuku da Kosovo postane član Savjeta Evrope, izjavio je danas njen portparol Peter Stano.

U pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa, Stano je naveo da odredbe tog sporazuma strane "treba da sprovedu ekspeditivno, u dobroj vjeri i nezavisno jedna od druge" i dodao da su se lideri o tome saglasili u Ohridu, 18. marta 2023. godine.

"To uključuje osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) na Kosovu, što je najkonkretniji način da se obezbijedi zaštita zajednice kosovskih Srba. Za žaljenje je što je, uprkos naporima EU i šire međunarodne zajednice, do sada došlo do veoma ograničenog napretka i Kosova i Srbije u sprovođenju obaveza koje su prihvatile ovim sporazumom", naveo je Stano.

Stano je naveo i da je EU primila k znanju da je Politički komitet Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) usvojio nacrt Mišljenja kojim se preporučuje ulazak Kosova u Savjet Evrope, i ukazao da o pitanjima u vezi sa tom organizacijom odlučuju njene članice.

Stano nije odgovorio na direktno pitanje da li je Srbija prekršila Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa glasajući protiv usvajanja nacrta Mišljenja o zahtjevu Kosova za članstvo u Savjetu Evrope, na sjednici Političkog komiteta PSSE 27. marta.

Jedna od odredbi Sporazuma o putu ka normalizaciji jeste da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Politički komitet PSSE je usvojio nacrt Mišljenja iako je Kosovo ispunilo samo jedan od tri uslova za ulazak u Savjet Evrope - vraćanje 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani. Druga dva uslova - formiranje ZSO i revizija kontroverznih eksproprijacija u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu - označena su kao "post-pristupne obaveze Kosova", što znači da Priština mora da ih ispuni posle prijema u Savjet Evrope.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније