Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

K. J. [ RSE ]

20. 03. 2024. 20:56 >> 21:01
Čitaj mi:

Vlada Srbije

Osnovana radna grupa za memorijal djeci ubijenoj u školi u Beogradu

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sjećanja na žrtve masovnog ubistva u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" konstituisana je 20. marta, saopštila je Vlada Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, članovi Radne grupe prethodno su održali konstitutivnu sjednicu kojom je predsjedavao pomoćnik ministra prosvjete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić.

On je izabran za predsjednika Radne grupe, a zamjenik mu je beogradski advokat Ognjen Božović.

Na sastanku u ministarstvu prosvete diskutovano je i o Poslovniku o radu, koji će biti usvojen do petka i kojim će biti definisane aktivnosti koje će se sprovoditi, dodaje se.

Istaknuto je da je zadatak Radne grupe da usmjerava i usklađuje aktivnosti na uspostavljanju Memorijalnog centra.

Jedan od zadataka je i "da u odnosu na potrebe porodica žrtava zločina i šire zajednice, predloži konkretne mjere koje bi trebalo preduzeti povodom uspostavljanja Memorijalnog centra i osmišljavanja komemoracija i programskih sadržaja".

Takođe, Radna grupa je u obavezi da te preporuke i mjere implementira i sprovede kroz svoje resore, kao i da iste predloži vladi Srbije na usvajanje, dodaje se u saopštenju.

Članovi Radne grupe su predstavnici ministarstva nadležnih za prosvjetu, kulturu i javna ulaganja, grada Beograda i gradske opštine Vračar, vršilac dužnosti direktora Ogledne osnovne škole "Vladislav Ribnikar", kao i dva predstavnika porodica ubijenih.

Kako je saopšteno, članovi su i predstavnici ogranizacije Victim Support Europe, Viktimološkog društva i Instituta za pedagoška istraživanja.

Roditelji djece ubijene u masovnoj pucnjavi, kao i dio onih čija djeca pohađaju ovu školu, više puta su protestovali sa zahtevom da se od škole napravi memorijalni centar.

Maloljetni učenik osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda ubio je 3. maja 2023. devet vršnjaka i školskog čuvara. Ranio je šest đaka i nastavnicu.

Viši sud u Beogradu potvrdio je 15. novembra 2023. optužnicu protiv roditelja dječaka koji je počinio masakr.

Masovno ubistvo u beogradskoj osnovnoj školi i ono koje je uslijedilo u manje od 48 sati u selima Dubona i Orašje kod Beograda, u kome je ubijeno osam, a ranjeno 14 osoba, pokrenuli su talas protesta u gradovima širom Srbije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније