Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Anadolija ]

21. 09. 2014. 12:33 >> 12:32
5

PAPA U ALBANIJI

Njegujmo vjerski suživot!

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo, na Tgu Majka Tereza u centru Tirane, počeo je oko 11 sati i 20 minuta svetu misu koju pred više stotina hiljada građana služi uz pomoć dvojice kardinala, 18 biskupa, 240 sveštenika, 10 bogoslova i četiri đakona.

 

 

Nakon mise uslijediće propovijed Svetoga Oca Angelus TENZO i njegov govor.

Prethodno je papu Franja, koji je jutros doputovao u jednodnevnu posjetu Albaniji, u Predsjedništvu te zemlje uz najviše državničke počati dočekao predsjednik Bujar Nishani. Papu je pozdravila Garda Republike Albanije i intonirane su himne dvije zemlje.

U govoru održanom u Predsjedništvu, papa Franjo je Albaniju nazvao zemljom heroja i mučenika, koji su položili život za nezavisnot zemlje i koji su svoju vjeru posvjedočili u najtežem periodu progona.

Sveti otac je istakao da je vjerska sloboda osnovni uslov za ekonomsko-socijalni razvoj zemlje, te da ljudi treba da poštuju razlike i da poštuju jedni druge. On je ocijenio da suživot među vjerskim zajednicama u Albaniji ima neprocjenjivu vrijednost za mir.

„To je vrijednost koju treba sačuvati i razvijati svakoga dana. Želim da Albanija nastavi taj put i da bude primjer mnogim drugim zemljama“, kazao je papa.

On se na kraju zahvalio na toplom dočeku riječima: "Molim Boga da blagosilja Albaniju!"

Predsjednik Albanije Bujar Nishani je u svom govoru istakao da posjeta pape Albaniji predstavlja istorijski događaj za zemlju, naciju i sve Albance gdje god da se nalaze. Nishani je istakao da su Albanci star narod, koji je sa generacije na generaciju prenosio međuvjersko poštovanje.

"Uvijek smo živjeli u miru i slozi. Hrišćanstvo i islam u Albaniji, znali su samo za komunikaciju. Vjerske zajednice su znale da budu snažne i tokom perioda surovog komunizma ", kazao je Nishani

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније