Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

13. 10. 2014. 08:01 >> 07:59
2

PRELIMINARNI REZULTATI

Izetbegović, Čović i Cvijanović u Predsjedništvu BiH

Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Željka Cvijanović novi su članovi Predsjedništva BiH, saopštila je Centralna izborna komisija BiH na osnovu preliminarnih rezultata izbora koji su u toj zemlji održani juče.

Saopšteno je da je glasalo 1.747.244 ili 54,14 odsto glasača u BiH s pravom glasa. U FBiH je glasalo 52,73 odsto, a u RS-u 56,94. U poređenju sa podacima iz 2010. godine, izlazak na ovim izborima je procentualno manji, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH rezultati su sljedeći: Bakir Izetbegović je dobio 194,455, Fahrudin Radončić 156,469, Emir Suljakić 88.507, Bakir Hadžiomerović 58.955, Sefer Halilović 51.108, Mustafa Cerić 26.161, Džebrajil Bajramović 3.759, Mirsad Kebo 2.893 glasa, Halil Tuzlić 2.754 i Adil Žigić 1.322 glasa. To je uzorak sa 2.496, od 3.262 biračka mjesta.

Kada je u pitanju srpski član Predsjedništva, Željka Cvijanović ima 154,656 glasova, Mladen Ivanić 153.446 i Goran Zmijanjac 9.853 glasova. Obrađeno je ukupno 1.167 biračkih mjesta, od 2.243 mjesta ili 52,3 posto.

Za hrvatskog člana Predsjedništva: Dragan Čović ima 88.994, Martin Raguž 67.948 glasova, Živko Budimir 10.508 glasova i Anto Popović 5.273 glasa. Obrađeno je 2.496 od 3.262 biračka mjesta ili 76,52 odsto.

Predsjednik CIK-a je naglasio da može doći do promjena naročito kada je u pitanju srpski, ali i hrvatski član Predsjedništva BiH.

U ponedjeljak u 14 sati se mogu očekivati detaljniji rezultati za Predsjedništvo BiH, ali i za druge nivoe vlasti.

Izetbegović proglasio pobjedu

Veliki broj pristalica Stranke demokratske akcije (SDA) okupio se ispred štaba te stranke u Sarajevu gdje su slavili izborni rezultat njihov kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakiar Izetbegovića, koji je proglasio pobjedu.

"SDA ima veoma pouzdan sistem praćenja rezultata. Na bazi prebrojanih 75 odsto glasova, ja vodim sa 225.000 glasova. Sljedeći kandidat ima 75.000 manje, tako da ja mogu proglasiti pobjedu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH", kazao je Izetbegović i zahvalio se biračima.

Rekao je da trenutno SDA ima 34 odsto i skoro je duplo jača od sljedeće stranke po broju glasova. Dodao je da će na nivou države i Federacije, SDA biti vodeća stranka svih budućih koalicija i procesa.

Pobjedu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH proglasio je Dragan Čović. On je kazao da su HDZ i HNS u opštinama i kantonima gdje većinom žive Hrvati osvajali 60, 65, 75 pa i do 90 posto glasova.

SDP priznao poraz

Prema riječima Lidije Korać, SDP raspolaže informacijama da slične rezultate za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH imaju Fahrudin Radončić iz Saveza za bolju budućnost (SBB) i Bakir Izetbegović iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Korać je rekla da SDP može očekivati isti rezultat kao onaj iz 2010. godine kada su održani prethodni opšti izbori, jer se na političkoj sceni pojavila stranka Demokratska fronta (DF) čiji je predsjednik Željko Komšić, bivši potpredsjednik SDP-a.

"Prema prvim informacijama o rezultatima, vidim da nije dobro, ali narod je izabrao i to treba tako shvatiti. Ja poštujem volju naroda. Ima ona stara 'Kakav narod takva vlast' i to treba tako shvatiti", kazao je za Klix.ba Bakir Hadžiomerović.

Šef Izbornog štaba SDA Asim Sarajlić, rekao je da Bakir Izetbegović nakon prebrojanih 55 posto glasova vodi sa 40 hiljada glasova ispred Fahrudina Radončića.

Šef Izbornog štaba SBB-a Damir Arnaut, naveo je da Radončić vodi u u trci za bošnjačkog člana Predsedništva u odnosu na Izetbegovića.

Suljagić van trke, ali slavi istorijski uspjeh 

Kandidat stranke Demokratskog fronta (DF) za člana Predsjedništva BiH, Emir Suljagić, kazao je nakon zatvaranja glasačkih mjesta da je stranka osvojila istorijski uspjeh.

Suljagić je rekao da DF ima podatke iz svojih izbornih štabova.

"Najveća smo stranka u Fedaraciji BiH za državni parlament. Prva smo ili druga najveća stranka za federalni parlament", rekao je Suljagić i dodao da nemaju tačne podatke o kantonalnim skupštinama, javlja Anadolija.

Suljagić je naglasio da su ponosni na uspjeh Koalicije "Domovina" koja je osvojila 80 odsto povratničkih glasova.

On je na kraju kratkog obraćanja novinarima rekao da je trećeplasirani kandidat na izborima za člana Predsjedništva BiH, ali da se glasovi još uvijek broje.

SDS: Tadić vodi; SNSD: Dodik vodi

Aleksandra Pandurević iz SDS-a saopštila je novinarima da je, prema podacima te stranke, izlaznost na opštim izborima u BiH u Republici Srpskoj iznosila 56,5 posto te napomenula da se taj podatak razlikuje od onog koji je saopštila Centralna izborna komisija BiH i da će se "morati ustanoviti gdje je ta razlika".

Prema podacima kojima raspolaže SDS, u trci za predsjednika Republika Srpska vodi kandidat SDS-a Ognjen Tadić ispred kandidata SNSD-a Milorada Dodika, prenosi Anadolija.

Pandurević je kazala kako SDS ne raspolaže podacima u vezi sa brojem glasova koje su osvojili kandidati za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Međutim, iz izbornog štaba Dodikove stranke tvrde drugačije. Predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a na konferenciji za novinare naveo je da na osnovu njihovih podataka sa 37 posto biračkih mjesta, Cvijanović s 52,3 posto glasova vodi u odnosu na Ivanića za koga je glasalo 47,6 posto.

Kada je u pitanju izbor predsjednika RS, kazao je zvaničnik stranke Nebojša Radmanović, Milorad Dodik je sa 53,9 posto glasova u prednosti u odnosu na Ognjena Tadića, koji je do sada osvojio 46,1 posto glasova.

„Ovo je pozitivan trend koji ukazuje na pobjedu naših kandidata“, poručio je Radmanović.

Veća izlaznost nego na prethodnim izborima

Pravo glasa je iskoristilo 58 odsto upisanih birača, ali to su za sada nezvanične prognoze jer centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine nije saopštila podatke o tome koliko je glasača izašlo na opšte izbore.

 

 

U najvećem gradu Republike Srpske, Banja Luci, na birališta je izašlo oko 60 posto registrovanih birača.

Iz Centralne izborne komisije BiH (CIK) saopšteno je da će prvi nezvanični rezultati glasanja biti objavljeni u ponoć 12. oktobra za članove Predsjedništva BiH.  

Izbori su protekli uglavnom bez incidenata, a biračka mjesta zatvorena su u 19 sati. Kako je ranije najavljeno, prvi preliminarni rezultati mogli bi da budu poznati oko ponoći, a već tokom večeri izborni štabovi stranka imaće nezvanične izborne rezultate.

Građani su na 5.401 biračkom mjestu, birali članove Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, poslanike u kantonalnim skupštinama i Narodnoj skupštini RS, kao i predsjednika i potpredsjednike RS.

Na izborima je učestvovalo 98 političkih subjekata, čija se imena nalaze na glasačkom listiću, a od toga je 50 političkih stranaka, 24 koalicije, 24 nezavisna kandidata i ukupno 7.748 kandidata.

Prilog Vesne Terić, TVCG:

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније