Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

26. 11. 2014. 19:10 >> 19:07

ZBOG ATROPINA

Hrvatska: Povučena dječija hrana Alnatura

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da je sa tržišta povučena i opozvana Alnatura dječja hrana, kaša s četiri vrste žitarica - Alnatura "4-Korn Getreidebrei", u pakovanju od 250 grama, sa rokom trajanja do 30. novembra 2015. godine.

Distributer ove kašice na hrvatskom tržištu, saopštio je da su u toj dječijoj hrani pronađeni tragovi tropanskog alkaloida. Ministarstvo je navelo da su iz Evropske komisije saopštili da su analize pokazale prisustvo tropanalkaloida u koncentraciji 12,1?g/kg - ppb (?g/kg - mikrogram po kilogramu) u Alnaturinoj kaši "4-Korn Getreidebrei" na tržištu u Njemačkoj, a proizvod iste serije izvezen je i u Hrvatsku.

Stoga je Uprava za sanitarnu inspekciju hrvatskog Ministarstva zdravlja sprovela nadzor na tržištu i naredila povlačenje i opoziv ovog proizvoda sa tržišta, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako se objašnjava, tropanalkaloidi se prirodno pojavljuju u nekim porodicama biljaka, a mješavine nekih od tropanalkaloida tvore atropin.

Negativni učinci atropina uslovljeni su unesenom količinom i manifestuju se u poremećaju parasimpatičkog nervnog sistema kao što su ubrzan rad srca, suvoća usta, opuštanje glatke muskulature crijeva, mokraćnog trakta i žučne kesice. Može doći do proširenja i paralize zjenica, poteškoće govora i gutanja, nemira, umora, glavobolje, suve i tople kože. Kod djece dolazi i do povišene temperature.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније