Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

24. 01. 2015. 23:59 >> 01:48
47

NEMA POVRIJEĐENIH

Kamenovana i crnogorska ambasada u Prištini

Tokom današnjih demonstracija u Prištini, protestanti su kamenovali zgradu Vlade Kosova, ali i oštetili crnogorsku ambasadu. Nema povrijeđenih, ali su polupana stakla na zgradi, javlja prištinski Telegrafi, prenosi RTS. Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga osudila je vandalizam na prištinskim ulicama. Udruženje Crnogoraca Kosova traži da se što prije otkriju počinioci.

Incident se dogodio pošto su specijalci počeli da rastjeruju pristalice pokreta "Samoopredeljenje" koji su, prethodno, kamenovali zgradu kosovske vlade i maltretirali novinare tokom protesta protiv ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića.

Crnogorska ambasada nalazi se na drugom spratu zgrade na trgu Majke Tereze.

Albanski portal Lajmi.net navodi da je nakon napada policija otišla u našu ambasadu sa svojim forenzičkim timom.

Prema riječima očevidaca, navodi taj portal, napad se dogodio na kraju današnjeg protesta, kada je policija počela da rastjeruje demonstrante sa trga "Majka Tereza".

Lajmi.net navodi da napad može naškoditi ugledu države Kosovo, pošto je, kao i svaka država, dužna da obezbijedi zaštitu diplomatskih objekata i njihovog osoblja, nazivajući incident diplomatskim skandalom. Naglašava se da je pokret "Samoopredjeljenje" izrazio proteste protiv nedavne posjete kosovskog vicepremijera i ministra vanjskih poslova Hašima Tačija Crnoj Gori.

Podsjeća da je i u 2013. pokret na čijem je čelu Aljbin Kurti pokušao je da prekine prijateljski forum Kosovo-Crna Gora, koji je održan u hotelu Emerald u Prištini, navodi taj kosovski medij.

VIDEO - Policija rastjeruje demonstrante, nakon čega je kamenovana ambasada Crne Gore:

VIDEO- kamenovanje zgrade Vlade Kosova:

 

Jahjaga osudila vandalizam

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga osudila je današnji vandalizam u Prištini.

Ona je od organizatora protestnog skupa zatražila da se distancira od onih koji su napali policiju i nanijeli štetu kosovskim institucijama i poslovnim objektima u gradu.

"Smatram današnje proteste u Prištini demokratskim pravom građana Kosova, da bi izrazili svoje zahtjeve. Ipak oštro osuđujem vandalizam jedne male grupe demonstranata prema vladi Kosova i privatnim biznisima građana Kosova", navodi se u Jahjaginom saopštenju za medije, prenosi Tanjug.

Prema njenim riječima, pravo na proteste je neotuđivo pravo koje se garantuje u svakoj demokratiji, međutim nju prati i odgovornost da se sačuva javni red.

"Pozivam sve strane za smirenost i političku zrelost", piše u saopštenju kosovske predsjednice.

 Udruženje Crnogoraca Kosova: Što prije naći napadače

Povodom kamenovanja naše ambasade, oglasilo se Udruženje Crnogoraca Kosova, koje je osudilo incident u glavnom gradu Kosova. Predsjednik Uduženja, Slobodan M. Vujičić je pozvao sve predstavnike civilnog društva da osude nasilje i napade na ambasadu Crne Gore.

"Svi građani Kosova koji vole svoju zemlju i koji su istinske patriote danas su tužni i ogorčeni, jer ćemo zbog grupe vandala i ekstremista biti prva vijest u cijelom svijetu, nažalost, ponovo po nasilju i vandalizmu, koje uostalom prati svaki protest koji organizuje Samoopredjeljenje, na čelu sa Aljbinom Kurtijem", saopštio je Vujičić.

On je poručio da je Kosovo zemlja svih građana koji u njoj žive bez obzira na etničku, vjersku i jezičku pripadnost.

Lider Udruženja Crnogoraca Kosova je apelovao da se što prije pronađu i privedu pravdi napadači na ambasadu Crne Gore.

 

 

Пратите нас на

Коментари47

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније