Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Blic.rs ]

04. 04. 2015. 18:15 >> 18:14
3

NA POZIV KOLINDE

Gotovina i Markač u Vijeću bezbjednosti

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uvodi u Vijeće za domovinsku bezbjednost generala osumnjičenog za zločine nad Srbima u “Oluji” i oslobođenog u Hagu Anta Gotovinu.

To je objavio zagrebački “Večernji list”, koji na naslovnoj strani uskršnjeg trobroja donosi slike bivšeg zatvorenika Haškog tribunala i hrvatske predsjednice.

U intervjuu za taj dnevnik ona je rekla da će u ovom savjetodavnom vijeću biti i Mladen Markač, takođe u Hagu oslobođen odgovornosti za zločine nad krajiškim Srbima, kao i Miroslav Tuđman, sin Franja Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika i osnivača HDZ-a, stranke aktuelne predsjednice.

Oni će biti među “deset do 15 najiskusnijih hrvatskih generala, obavještajnih i drugih stručnjaka” u Vijeću koje će “biti važno za promjenu strategije nacionalne bezbjednosti i za budući razvoj oružanih snaga Republike Hrvatske”.

Iako je Gotovina dugo izbjegavao politiku, Grabar Kitarović kaže kako je htjela da se i on uključi u rad ovog Vijeća, kao i da su njih dvoje prijatelji dugi niz godina.

“Drago mi je da su on i general Markač pristali da učestvuju u tome i da su prepoznali pozitivnu vrijednost moje namere i zadatke tog Vijeća”, navela je hrvatska predsjednica.

Ante Gotovina, bivši pripadnik Legije stranaca, bio je glavna “kočnica” pridruživanja Hrvatske EU pošto je Zagreb ignorisao zahtjeve Haškog tribunala da ga izruči zbog ratnih zločina nad Srbima, da bi napokon bio uhapšen u Španiji krajem 2005.

 Iako je u Hagu prvostepeno proglašen krivim u aprilu 2011, u novembru naredne godine Žalbeno vijeće ga je oslobodilo krivice. Zajedno sa njim tada je oslobođen i Mladen Markač, a u Zagrebu su potom dočekani kao heroji. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније