Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Anadolija, HRT ]

26. 04. 2015. 14:05 >> 14:39
16

MILANOVIĆ U JASENOVCU

"NDH nije bila država hrvatskog naroda"

Na svečanoj komemoraciji povodom 70. godina od proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac, premijer Hrvatske, Zoran Milanović, osudio je zločine NDH.

Na 70. godišnjicu proboja logoraša iz ustaškog koncentracionog logora, koja se dogodila u noći između 21. i 22. aprila 1945, održana je svečana komemoracija na kojoj su prisustvovali visoki državni predstavnici.

Ispod jasenovačkog Kamenog cvijeta poručeno je kako se žrtve fašizma ne smiju nikada zaboraviti i kako se u Hrvatskoj neće dopustiti revizija istorije koja bi umanjila postignuća antifašizma, javlja Anadolija s mjesta događaja.

Uz premijera Zorana Milanovića i predsjednika Sabora, Josipa Leku, komemoraciji su prisustvovali i četiri ministra iz Vlade, predstavnik srpske manjine u Saboru, Milorad Pupovac, gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, predstavnici Saveza antifašističkih boraca (SABA) i vjerskih zajednica -katoličke, pravoslavne, jevrejske i islamske.

Oko Kamenog cvijeta, skulpture Bogdana Bogdanovića okupilo se oko 700 posjetilaca, uključujući i mali broj do danas preživjelih iz logora Jasenovac.

Premijer Zoran Milanović, koji peti put prisustvuje na jasenovačkoj komemoraciji, na početku svog govora pročitao je uvodni dio Ustava Republike Hrvatske u kojem, između ostalog, piše kako je savremena Hrvatska nastala na zasadama ZAVNOH-a iz Drugog svjetskog rata, a nasuprot tadašnjoj NDH koja je samoproglašena 1941.

„Ako ovo nije jasno svakom Hrvatu i svakom građaninu Hrvatske, svakom političaru, onda neka se, molim lijepo, demokratskim sredstvima izvoli zalagati za negiranje ovoga i promjenu Hrvatskog ustava i za unošenje u Ustav 'Nezavisne Države Hrvatske'. Ali, takvog junaka ja još čuo nijesam i čekam da izađe“, poručio je Milanović.

Rekao je kako je za njega u Drugom svjetskom ratu postojala samo jedna hrvatska vojska, a to su bili hrvatski partizani.

Milanović je podsjetio i na ubistva nakon Blajburga gdje je „šačica razbojnika i ratnih zločinaca za sobom povela hiljade i hiljade mladih ljudi u uniformama, uglavnom muškarce, koji su bez suđenja, na Blajburgu, ubijeni“.

„Od toga niko ne treba da okreće glavu i o tome treba otvoreno govoriti. Međutim, Blajburg je mjesto žala i komemoracije propasti 'Nezavisne Države Hrvatske', države koja nije bila država hrvatskog naroda i protiv koje je sa srpskim narodom ustao, jer nije mogao trpjeti nepravdu“, kazao je u svom govoru Milanović.

„Živio hrvatski antifašizam, živjela moderna i humana Hrvatska!“, zaključio je premijer uz glasno odobravanje iz publike.

Saborski zastupnik srpske manjine, Milorad Pupovac, ukazao je kako se danas u Hrvatskoj nedovoljno osuđuju navijački i drugi društveni ispadi s elementima fašizma, te ocijenio kako je muzejski prostor Spomen-područja Jasenovac premali.

Predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, nije bila na komemoraciji, ali kao njen izaslanik prisustvovao je Branko Lustig, režiser i preživjeli logoraš iz Aušvica. Ona je Jasenovac posjetila na sam datum proboja logoraša, 22. aprila.

Ispod skulpture Kameni cvijet Bogdana Bogdanovića na kraju ceremonije izaslanstva i gosti položili su vijence u spomen na sve žrtve ustaškog logora koji je djelovao od avgusta 1941. do aprila 1945. i u kojem je, prema evidenciji, stradalo preko 80 hiljada Jevreja, Srba, Roma, ali i Hrvata koji su se protivili ustaškom režimu.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније