Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B.B. [ Klix.ba ]

19. 04. 2024. 20:31 >> 20:31
Čitaj mi:

MILANOVIĆ

Plenković i Ustavni sud Hrvatske pripremaju državni udar

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentarišući odluku Ustavnog suda te zemlje da on ne može biti mandatar za sastav vlade, čak i ako podnese ostavku na predsjedničku funkciju, kazao da po tom pitanju sud ne može napraviti ništa.

Milanović je održao konferenciju za novinare i kazao da prije svega svojim obraćanjem želi umiriti građane koji su ljuti i kojih je, kako tvrdi, puno.

"Ono što su danas čuli od Ustavnog suda je ono što Ustavni sud može reći. Međutim, ne može napraviti ništa. Izbori su gotovi, izbori su završili voljom građana kako su završili", rekao je on.

Ustavni sud Hrvatske upozorio je da Milanović ne može biti mandatar za sastav nove vlade, čak i ako podnese ostavku. Kazao je i da Hrvatski sabor većinom svih zastupnika za mandatara može birati koga hoće i da protiv toga nema pravnog lijeka.

"Ne bih se složio u potpunosti s onim što su danas mnogi rekli, i još će reći, da je ovo državni udar. Ovo je priprema za državni udar. Ovo je neka vrsta predradnje da sjutra Plenković, kum korupcije u Hrvatskoj, kada treba napustiti Banske dvore kaže da ima odluku Ustavnog suda i da to ne želi uraditi. To je opasnost", rekao je Milanović.

Naglasio je da Ustavni sud, kojeg je nazvao takozvanim, nije iznad Sabora.

Kazao je da se konstituiranjem sabora preuzima najviša vlast u državi, te da u tom periodu postoji tehnička vlada bez legitimiteta.

"Nakon toga imamo sabor koji može donositi zakone, poništiti Turudića, Plenkovićev privatni zakon, promijeniti ovaj čudni izborni zakon. Ja u tome neću učestvovati, jer na izbore vjerojatno više neću ići, ja nemam tu lični interes. HDZ-u garantujem da će imati barem jednog predsjednika Sabora, makar ja ne odlučujem o tome. Ali predsjednika (sabora) ne. Možda sam ja tu i višak. Možda sam optimalan, možda sam previše. Poštovat ću Ustav. Mandat će dobiti samo onaj ko ima 76 potpisa", istakao je Milanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније