Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

20. 05. 2015. 16:12 >> 16:05
4

16 VLADIKA PROTIV

SPC razriješila Georgija

Episkop kanadski Georgije (Đokić) razriješen je na zasjedanju Sabora SPC, potvrđeno je za B92.

Sabor je bio podijeljen po tom pitanju. Za razrješenje episkopa Georgija glasao je 21 vladika, dok je protiv bilo njih 16, sa episkopom bačkim Irinejom na čelu.

Eparhijom kanadskom upravlja patrijarh srpski Irinej, saopštila je SPC. Georgije je prethodnih dana odgovarao na optužbe iz izvještaja komisije koja ga tereti za nedolično ponašanje. 

Prema saznanjima "Blica", Georgije je sve optužbe negirao napomenuvši da je od zapuštene eparhije napravio jednu od najuglednijih. 

Sabor sada očekuje da će drugi vladika čije je razrješenje zatražio Sinod, episkop mileševski Filaret, sam podnijeti ostavku i otići sa čela eparhije. 

Inače, praksa da Sinod u prvoj instanci smijenjuje episkope uvedena je 2010. po dolasku patrijarha Irineja na čelo SPC, a u posljednjih pet godina ovo je peti put da Sinod vodi kanonski postupak i privremeno razrješava nekog arhijereja dužnosti upravljanja eparhijom.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније