Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

04. 02. 2013. 16:19 >> 16:18
1

UPRKOS PRITISCIMA

Jutarnji: Hrvatska vlada uvodi ćirilicu

Hrvatska vlada ne namjerava da odlaže uvođenje dvojezičnih natpisa na području Vukovara, uprkos sve jačim pritiscima koji su kulminrali protestom u tom gradu.

Ipak, cjelokupni proces bi mogao imati dvije faze. U prvoj bi bile postavljene dvojezične ploče na ulazu i izlazu iz grada i na državnim institucijama. Vlada, naime očekuje da državna tijela i ispostave ministarstava u Vukovaru, kao što je najavljeno, već ovog mjeseca postave ploče ispisane latinicom i ćirilicom.

Kada je, međutim, riječ o pločama sa imenima gradskih ulica i trgova, stvari se komplikuju, jer za njihovo postavljanje nije odgovorna vlada, nego gradska uprava.

S obzirom na tenzije koje je podstaklo uvođenje dvojezičnosti, ali i na stav vukovarskog gradonačelnika, SDP-ovca Željka Sabe, koji je nedavno zatražio odlaganje cijelog procesa do okončanja majskih lokalnih izbora, realno je očekivati da će se pričekati s postavljanjem ćiriličnih natpisa ulica i trgova u Vukovaru.

Po svemu sudeći, ni predstavnici tamošnje srpske nacionalne zajednice nemaju ništa protiv toga, tvrdi list. ''U nedavnom razgovoru sa jednim od najpoznatijih srpskih političara u Hrvatskoj, stekli smo utisak kako bi se zadovoljili postavljanjem dvojezičnih natpisa na ulazu u Vukovar, jer su svjesni koliko su narasle tenzije zbog ovog pitanja'', kazao je izvor blizak hrvatskoj vladi.

U vladi brane i odluku ministra uprave Arsena Bauka o tome da bi dvojezični natpisi trebalo da budu napisani ćiriličnim pismom i ekavicom, a ne ijekavicom kojom govori većina Srba u Hrvatskoj.

Prema Ustavnom zakonu o nacionalnim manjinama, odluku o jezičnoj verziji donose vijeća nacionalnih manjina, a u ovom slučaju Vijeće srpske nacionalne manjine iz Vukovara odlučilo je da to bude ekavica.

Zanimljivo je, dodaje se, kako postoje razlike među vijećima srpske manjine koja su registrovana u Ministarstvu uprave. Dok se, dodaje se, većina srpskih vijeća sa područja Slavonije registrovala koristeći ekavicu, vijeća sa područja Dalmacije su to učinila koristeći ijekavicu.

U Ministarstvu uprave samo su prihvatili zahtjev predstavnika srpske manjine iz Vukovara.  

Kada je riječ o mogućim međunarodnim posljedicama sukoba zbog uvođenja dvojezičnosti, njih neće biti, tvrde u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske.

Čak i kada bi došlo do kratkotrajnog odlaganja uvođenja ćirilice, to ne bi uticalo na predstojeći izvještaj Evropske komisije na spremnost Hrvatske da 1. jula postane članica EU, smatraju u hrvatskim visokim diplomatskim krugovima, piše ''Jutarnji list''.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније