Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

[ Objavila B.B. ]

04. 11. 2019. 18:26 >> 18:24

JUTARNJI PROGRAM

Svjetski dan romskog jezika

U emisiji govorimo o Svjetskom danu romskog jezika. Romska populacija broji oko 12 miliona pripadnika/ca u svijetu i njenom se integrisanošću bavi aktivno veliki broj zemalja i to visoko na agendama svojih državnih politika. U Crnoj Gori, romska zajednica nalazi povoljno tlo za socijalnu inkluziju. Svjetski dan romskog jezika, obilježava se u znak sjećanja na Prvi kongres Roma koji je održan 1971. godine u Londonu.

Tema Jutra je apel Mjesne zajednice Dajbabe upućen Glavnom gradu u kojem traži da lokalna samouprava pomogne da se đacima iz naselja obezbijedi organizovani prevoz do matične škole "Oktoih" ili do srednjih škola. Roditelji su prisiljeni da plaćaju privatnika za prevoz djece do škola. Ovo nije jedini slučaj da se djeca u većem broju od dozvoljenog prevoze školskim kombijima.

Provjeravamo kakva je uloga pripadnika Uprave policije i na koji način vrše nadzor i sankcionisanje (ne)legalnih prevoznika koji su na sebe preuzeli organizaciju prevoza djece na putu od škole do kuće.

U emisiji se bavimo i Vladinim projektom valorizacije državnog poljoprivrednog zemljišta. Kako saznajemo, u kontinutetu raste interesovanje domaćih i inostranih investitora za korišćenjem tog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje, a Komisija je do sada uspješno sprovela više oglasa za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

Govorimo i o prostornom planiranju na području Glavnog grada. Teško je predvidjeti događaje u vremenu kada imamo ovako brz razvoj tehnologija koje omogućavaju realizaciju bilo koje arhitektonske forme i prostora. Čini se da je sve postalo moguće. Da li se i koliko u Podgorici poštuje arhitektonski izraz? Gdje nailazimo na njegova gruba kršenja, a koji su projekti dobri primjeri uspješne arhitekture, saznaćemo od Glavnog gradskog arhitekte Filipa Aleksića.

U kontakt rubrici utorkom "Pitajte advokata" govorimo o alimentaciji. Na pitanja gledalaca u studiju odgovaraće advokatica Sonja Žarković.

Bavimo se i uspjehom operske pjevačice Ivane Čanović kojoj je dodijeljena nagrada Festivala Los Anđelesa kao ženi koja doprinosi razvoju umjetnosti u svijetu. Ivana je nedavno pjevala na dodjeli zvijezde fenomenalnoj Lini Wertmüller na Hollywood Walk od Fame i tako je ušla u istoriju, kao prva operska pjevačica koja je na istom imala nastup.

Najavljujemo:

Konferenciju na kojoj ce se govoriti o projektu "Vision of Woman" koji sprovodi NVU "Vision of Humanity". Projekat se organizuje u sklopu Programa za podršku antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti, koji sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, a finansira ga Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Naša dežurna ekipa sa terena izvještava sa brojnih lokacija. Osim servisnih informacija u prvom satu emisije, koleginica Andrea Šekularac će informisati o:

- Usvajanju Zakona o elektronskoj identifikaciji i elektronskom potpisu, koji se odnosi na uvođenje elektronskog identifikacionog dokumenta i jasnije normiranje elektronske identifikacije.

- Školskim šemama odnosno podjeli mliječnih proizvoda djeci u školama. U pitanju je program koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

- Izvještaju Urgentnog centra

Uz servisne informacije, aktuelne priloge, gledaćete i redovne rubrike: Dječiji kutak, PG Servis, Okom gledalaca, Vodič događaja iz kulture, Meridijani...

Urednica i voditeljka emisije:Marija Marković
Urednica Jutarnjeg programa:Milica Babić
e-mail: jutarnji@rtcg.org

Broj telefona redakcije: 020 224 991

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније