Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

[ M.LB. ]

09. 11. 2021. 08:29 >> 11:16

BURIĆ ZA PORTAL

Manjak padavina, temperature iznad prosjeka

I dok se region prethodnih dana suočavao sa poplavama i visokim vodostajima, u Crnoj Gori je u dosadašnjem dijelu novembra nastavljen deficit padavina, kaže za Portal RTCG meteorolog Dragan Burić. Bilježimo, kaže Burić, i temperature iznad prosjeka za ovo dobra godine. Hladnije dane najavljuje od nedjelje.

Bez obzira na to što je novembar najkišniji mjesec, kako navodi Burić, u većem dijelu Crne Gore, vodostaji rijeka i jezera su trenutno u domenu malih voda.

“Primjera radi, jutros je vodostaj Skadarskoj jezera kod Hidrološke stanice (HS) Plavnica oko 50 cm, što je daleko od apsolutnog maksimuma od 588 cm, koji je registrovan početkom decembra 2010. godine. Trenutni vodostaj Morače na HS Podgorica (grad) je 211 cm, što je za oko 10 metera ispod dosadašnjeg makimuma iz novembra 1979. godine. Dakle, obilne kiše koje su prethodnih dana padale u pojedinim djelovima regiona (poplave u Sarajevu), nas su zaobišle te za sada nema bojazni od poplava”, kaže Burić.

On navodi i da prethodni podaci ukazuju da je i u dosadašnjem dijelu novembra nastavljen deficit padavina, koji je bio karakterističan i za prethodne mjesece, generalno i veći dio tekuće godine.

“Primjera radi, prosječna količina padavina za novembar u Podgorici je blizu 240 milimetara, a u dosadašnjem dijelu ovog mjeseca palo je svega 45 milimetara”, ističe Burić.

Od nedjelje pogoršanje vremena i pad temperature

Kiša se ne očekuje ni narednih dana. “Dakle, od srijede do subote biće suvo, biće promjenljive količine oblačnosti, ali i sunčanih perioda, dužih tokom petka”, navodi Burić.

Što se tiče temperature, kako ističe naš sagovornik, za sada su iznad prosjeka za ovaj period godine.

“Prema preliminarnim podacima za prvih osam dana i prognozi za naredna dva dana, prva dekada novembra u Podgorici biće toplija za oko 3,5 stepena u odnosu na odgovarajuću klimatsku normalu”, ističe je Burić.

Navodi i da je u nedjelju registrovan čak i ljetnji dan, jer je najviša dnevna temperatura bila oko 26 stepeni, a takvi dani se, kako ističe Burić, rijetko registruju u novembru.

“Prethodnih dana je neuobičajeno toplo bilo na sjeveru Crne Gore, a u odnosu na današnju temperaturu od srijede do subote biće još toplije. Prema trenutnom prognostičkom materijalu, od nedjelje pogoršanje vremena i pad temperature”, zaključuje Burić u izjavi za Portal RTCG.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније