Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

10. 08. 2015. 12:57 >> 12:47

NAPADA KURDSKE BORCE

Lider PKK: Turska štiti Islamsku državu

Lider Radničke partije Kurdistana (PKK) optužio je Tursku da pokušava da zaštiti Islamsku državu tako što napada kurdske borce.

 

 

 

Džemil Bajik izjavio je za BBC da vjeruje da predsjednik Redžep Tajip Erdogan želi da ID porazi Kurde.

Kurdski borci, među kojima je su i pripadnici PKK, zabilježili su nekoliko značajnih pobjeda protiv militanata ID u Sirji i Iraku.

Ali Turska, kao i mnoge zapadne zemlje, smatra PKK terorističkom organizacijom. 

Prekid vatre u dugogodišnjem sukobu obustavljen je u julu, kada je Turska počela da bombarduje kampove PKK u sjevernom Iraku, u isto vrijeme kada je pokrenula vazdušne napade na položaje Islamske države. 

Posmatrači kažu da su borci PKK bili izloženi mnogo većem broju napada nego ID. 

Ali, turski zvaničnici demantuju da je kampanja protiv ID paravan za zaustavljanje napredovanja Kurda. Turska je saopštila da je planirana "sveobuhvatna borba protiv ID". 

"Turska kaže da se bori protiv Islamske države...ali u stvari ona se bori protiv PKK", izjavio je Džemil Bajik. 

"Oni to rade kako bi ograničili borbu PKK protiv ID. Turska štiti ID." 

"Erdogan stoji iza masakra koje je počinila ID. On želi da zaustavi napredovanje Kurda prema njima, kako bi ostvario svoj cilj - u Turskoj samo tursko."

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније