Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 08. 2015. 22:34 >> 22:24

MOŽDA TREBA SMANJITI PROIZVODJNU

Oporavak naftnih tržišta

Naftna tržišta oporavila su se danas iako uzlet i dalje koči prekomjerno snabdijevanje i zabrinutost zbog usporavanja ekonomskog rasta u Kini i mogućeg uticaja tog trenda na potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 1,3 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 43,99 dolara. U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) se barelom trgovalo po 1,15 USD višoj cijeni, od 39,39 dolara, prenosi SEEbiz.

Kina je danas dodatno ublažila monetarnu politiku, snizivši ključne kamatne stope i nivo obaveznih rezervi kako bi podržala realnu privredu. Potez je dočekan s olakšanjem na tržištima dionica širom svijeta, iako je početna reakcija na tržištima nafte bila prigušena.

"Kineska ekonomija i dalje usporava, a američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) bi još mogla podići ključne kamatne stope prije kraja godine. Time se otvaraju nove pukotine u dva glavna stuba na kojima je proteklih godina počivala svjetska privreda - riječ je o kineskoj potražnji, uključujući robu, i jeftinom novcu", tumači Frederic Neumann iz HSBC-a.

Osim previranja u Aziji naftna tržišta muči i prekomjerno snabdijevanje koje je počelo da pritiska cijene sredinom prošle godine.

Nekoliko članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) proizvodi rekordne količine nafte kako bi sačuvale tržišni udio od konkurencije, posebno iz SAD-a koji svjedoči procvatu proizvodnje iz škriljca.

Neke zemlje su zatražile i hitan sastanak OPEC-a kako bi se raspravilo o eventualnom smanjenju prozivodnje, ali male su šanse da će najveći proizvođač Saudijska Arabija pristati na to, podsjetio je Rojters.

Zabrinutost zbog prekomjernog snabdijevanja dodatno je podstakao Iran, poručivši da će povećati proizvodnju nafte i vratiti udio u izvoznom tržištu čim sankcije budu ukinute, čak i ako se cijene zadrže na niskim nivoima.

OPEC je na svojoj internet stranici danas objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 40,67 dolara, što znači da je bila 2,33 dolara niža u odnosu na prethodni trgovinski dan.


Evropska tržišta će najviše patiti po "Goldman Saksu"

"Goldman Saks", multinacionalna investiciona kompanija objavila je tabelu koja pokazuje koliko na evropske berze utiče finansijski krah koji se u ponedjeljak dogodio na kineskom tržištu.

"Goldman Saks" je svojim klijentima u utorak poslao obavještenja da se situacija popravlja i neće doći do nove globalne recesije, uz tabelu koja pokazuje da je njemačka berza bila najizloženija krizi na kineskom tržištu akcija, prenosi Blic.

To je zbog toga što je Njemačka, koja važi za velikog izvoznika, učestalo poslovala sa Kinom za vrijeme ekonomskog buma koji je najmnogoljudnija zemlja svijeta doživjjela tokom poslednjih deset godina.

Spisak takođe pokazuje uticaj "crnog ponjedeljka" na berze širom Evrope, poredeći njihov dosadašnji učinak i situaciju nakon devalvacije kineske valute juana.

Ono što je neobično jeste neproporcionalnost posljedica berzanskog kraha u Kini. Primjera radi, berza u Norveškoj u redu je onih koje najmanje posluju sa Kinom, i time je najmanje izložena uticaju kineskog tržišta. Logično bi bilo da norveška berza pretrpi najmanje posljedice kraha u Aziji, ali se desilo upravo suprotno, s obzirom da su njeni godišnji dobici gotovo izbrisani, te je sada na gubitku od 1 odsto od početka godine.

Ovo se desilo zbog propratnih faktora. Iako norveška berza kao takva nije trgovala kineskim dionicama, dioničari na berzi su trgovali sa pojedinim kompanijama koje su imale dodirnih tačaka sa azijskim tržištem, te se stvorio svojevrsni domino-efekat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније