Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 09. 2015. 11:51 >> 11:40
1

ISTRAŽIVANJE U ČEŠKOJ

Odrekli bi se "šengena" da odbiju izbjeglice

Velika većina Čeha, čak 78 odsto, pristala bi da se u Evropi ukine šengenski prostor i obnove granice sa klasičnom kontrolom, samo da se zaustavi izbjeglički i imigrantski talas u tu zemlju, pokazala je anketa agencije Fokus.

Izbjegličku krizu u Evropi kao veliki problem označilo je čak 87 odsto anketiranih, dok problem ne vidi svega dva odsto Čeha, prenosi Beta.

Izbjeglice i imigrante Česi bi zaustavljali obnavljanjem klasičnih granica u Češkoj i Evropskoj uniji, dakle suspenzijom šengenskog prostora što odbija češka vlada. Više od tri četvrtine - 78 odsto učesnika u anketi slaže se sa povratkom granice bez obzira na to što bi bila ograničena i njihova današnja sloboda kretanja.

"Iako među stanovništvom registrujemo nešto volje da se pomogne izbjeglicama, preovlađujuće osjećanje je strah. Strah od drugačijeg ili nepoznatog", prokomentarisali su rezultate ankete sociolozi agencije Fokus.

Čitavih 94 odsto Čeha smatra da bi Evropa trebalo da izbjeglice vraća u njihov region a 61 odsto vjeruje da bi Evropa trebalo da im pomogne ali u njihovoj zemlji porijekla.

Gotovo trećina - 32 odsto ispitanika misli da bi Evropa trebalo da vraća izbjeglice sa svojih granica i da im ni na koji način ne pomaže.

Skoro polovina Čeha, 44 odsto, izjasnila se protiv toga da češka država pomaže izbjeglicama, a Česi, za razliku od Poljaka i Slovaka, odbijaju pomoć ne samo muslimanima, već i hrišćanskim izbjeglicama sa Bliskog istoka koje spašavaju goli život pred Islamskom državom.

Oko 57 odsto anketiranih nije zadovoljno kako se prema izbjegličkoj krizi postavila vlada češkog premijera Bohuslava Sobotke, iako je Češka prihvatila da u naredne dvije godine prihvati svega 1.500 izbjeglica i to 1.100 koji su već na teritoriji EU u kampovima u Grčkoj i 400 koje će Češka odabrati sama u prihvatnim centrima među izbjeglicama iz Sirije i Iraka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније