Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

03. 05. 2013. 13:30 >> 14:38

NEMA DOKAZA

Sirija: Isparili bojni otrovi

Britanski ministar odbrane Filip Hemond kazao je da Zapad više ne može da dokaže navodne hemijske napade režima Bašara el Asada, jer su iz uzoraka krvi žrtava i zemljišta, bojni otrovi vremenom isparili.

Kako prenosi „Gardijan“ britanski ministar odbrane Filip Hemond kaže da Zapad više ne može da dokaže navodne hemijske napade režima Bašara el Asada, jer su iz uzoraka krvi žrtava i zemljišta, bojni otrovi vremenom isparili.

Zapadne obavještajne službe strahuju da više ne mogu da dokažu da li je sirijska vojska odgovorna za navodne napade hemijskim oružjem, pošto su uzorci i dokazi vremenom propali, navodi Gardijan.

Izvjesno je da će Velika Britanija i SAD morati da sačekaju kako bi pribavili svježe dokaze iz budućih napada i odlučili o eventualnom napadu na Asadov režim.

Filip Hemond, britanski ministar odbrane, govorio je o problemima sa uzorcima krvi žrtava i zemljišta sa svojim američkim kolegom Čakom Hejglom u Pentagonu.

„Dokazi koje tražimo, propadaju vremenom. Kako bismo tačno utvrdili komandnu odgovornost, potrebno je da pribavimo uzorke poslije narednog incidenta“, rekao je Hemond na konferenciji za novinare u britanskoj ambasadi.

 Prema njegovim riječima, Asadov režim će se usredsrediti na činjenicu da Zapad traga za dokazima.

Britanska i francuska vlada izvršile su pristisak su SAD da reaguje na tri navodna slučaja upotrebe hemijskog oružja u Siriji.

Britanski ministar odbrane Hemond smatra da situaciju dodatno kompilikuje što je navodna upotreba nervnog gasa bila malih razmjera.

Kako je istakao britanski ministar odbrane, sada je najvažnije ubijediti Rusiju da okonča svoju podršku Asadu.

„Ako nesumnjivo ubijedimo Ruse da je Asad upotrebljavalo bojne otrove, postoji šansa da oni promijene svoj stav prema Siriji", ocjenjuje Hemond i navodi da je Velika Britanija podijelila dokaze do kojih je došla sa svih pet stalnih članca Savjeta bezbjednosti UN, uključujući i Rusiju.

„Američi savjet za nacionalnu bezbjednost ovlastio je Pentagon da rade zajedno sa nama na razmatranju mogućnosti za vojnu intevenciju u Siriji“, rekao je Hamond, istakavši da u „javnosti obije zemlje ne postoji apetit za intervenciju".

Prema njegovim rečima, to se može promijenti ako se napadi sa mnogo civilnih žrtava u budućem hemijskom napadu sirijskog režima počnu pojavljivati na TV ekranima širom svijeta.

Najvjerovatniji vojni odgovor na takav dokaz, bila bi odluka da se pobunjenici naoružaju.

 

(RTS.RS)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније