Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92/CNN ]

07. 02. 2016. 19:03 >> 18:49
2

ZABRINUTOST RASTE

"Pola svijeta" na meti raketa S.Koreje

Sjeverna Koreja je uspješno lansirala raketu sa satelitom, a taj postupak Pjongjanga je naišao na velike osude i izazvao zabrinutost širom svijeta.

Iako Sjeverna Koreja tvrdi da je lansirala raketu sa satelitom koji će ostati u zemljinoj orbiti, postoje sumnje da li je to stvarno tako.

Američki zvaničnici su naveli da je raketa Kvangmjongsong 3-2 u mogućnosti da ponese nuklearnu bojevu glavu.

Vjeruje se da je raketa koju je Pjongjang koristio za prebacivanje satelita u svemir bazirana na balističkoj raketi dugog dometa tipa Taepodong, koja ima domet od oko 9.000 kilometara.

"To bi kao metu postavilo Australiju, veći dio Zapadne Evrope i zapadnu obalu SAD. Eksperti ističu da Sjeverna Koreja ima najmanje nekoliko desetina, a vrlo vjerovatno i do stotinu komada nuklearnog oružja, ali 'sofisticirani mehanizmi za dostavu' su za sada nedostupni Pjongjangu", piše CNN.

Američka Strateška komanda je saopštila da je detektovala da je projektil ušao u svemir, dok je vojska južne Koreje navela da je raketa u orbitu postavila određeni predmet, čime su negirani prvobitni medijski navodi da lansiranje sjevernokorejskog satelita nije uspio, prenio je Rojters.

Sjeverna Koreja je 2012. već lansirala jednu raketu dugog dometa, koja je u orbitu odnijela komunikacioni satelit, ali nikad nije detektovan nikakav signal sa tog satelita.

Sjeverna Koreja je prvobitno obavijestila međunarodne agencije da planira da lansira raketu sa satelitom između 8. i 25. februara, ali je juče nenadano pomjerila unaprijed taj rok na 7. do 14. februara.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније