Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

13. 02. 2016. 22:45 >> 22:45
1

4,5 MILIONA IZBJEGLICA

Ekonomija Sirije izgubila 255 miliona dolara

Milioni stanovnika Sirije napustili su domove i izbjegli iz svojih gradova zbog napada Asadovih snaga, potpomognutih ruskim vazdušnim snagama, a danas najmanje 4,5 miliona njih su "izbjeglice unutar svoje domovine", piše Anadolija.

Zamjenik predsjednika turske humanitarne organizacije IHH, Hasan Ajnaci, organizacije koja od početka rata u toj zemlji dostavlja humanitarnu pomoć sirijskim izbjeglicama, kazao je kako su napadi na teritoriju Sirije, uz podršku ruskih aviona, rezultirali novim valom izbjeglica, koje su se uputile prema granici s Turskom. 

"Kako bi pomogli izbjeglicama na granici, nevladine organizacije u Turskoj pokrenule su humanitarne akcije i trenutno se isporučuje pomoć u hrani, kao i u odjeći, s obzirom na to da je zimski period", kazao je Ajnaci. 

Kazao je kako se trenutno na teritoriju dugu pet kilometara, paralelno uz granicu sa Turskom, nalazi više od 90 hiljada sirijskih izbjeglica. 

"Naši stručni timovi su se uputili prema granici. Podižemo šatore. Turska je do sada primila 2,5 miliona Sirijaca i vlada je za to izdvojila velika sredstva. Turska može primiti još toliko izbjeglica, ali smatramo da to nije rješenje. Oko 4,5 miliona Sirijaca je primorano da napusti svoj dom. Oni su danas izbjeglice u svojoj zemlji", rekao je Ajnaci. 

Rat u Siriji počeo je pokušajima snaga odanih režimu predsjednika Bašara al-Asada da uguše antirežimske proteste, a kasnije su napade na položaje pobunjenika podržali i Asadovi saveznici Rusija, Iran i Hezbolah, koji i dalje opsadom gradova pod kontrolom opozicije sprječavaju dopremanje hrane i lijekova tamošnjem stanovništvu. 

U Izvještaju Centra za politička istraživanja u Siriji se, takođe, navodi da je prosječni životni vijek Sirijaca od prijeratnih 70, smanjen na 55,4 godine. Naglašavajući da je tokom rata u Siriji raseljeno 45 posto stanovništva, u Izvještaju se navodi da su četiri miliona Sirijaca izbjegla van zemlje, a šest miliona raseljeno unutar njenih granica.

Sirijska ekonomija je pretrpjela štetu od 255 milijardi dolara zbog rata, dok je 13,8 miliona Sirijaca ostalo bez izvora prihoda.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније