Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ AA ]

29. 05. 2016. 23:42 >> 23:24

NA REFERENDUMU

Katalonci spasili spomenik Franku

Mještani španskog grada Tortosa u Kataloniji većinom glasova na jučerašnjem referendumu odlučili su da sačuvaju spomenik španskom diktatoru Francisku Franku na obali rijeke Ebro.

U znak sjećanja na Bitku na rijeci Ebro, koja se vodila tokom španskog građanskog rata od 1936. do 1938, diktator Franko je naredio da se izgradi spomenik na obali rijeke, a mještani grada Tortosa juče su se na referendumu izjasnili o tome da li žele da spomenik ostane ili ukloni.

Pravo glasa u gradu koji ima 33.000 stanovnika imali su svi mještani stariji od 16 godina, a prema rezultatima referenduma 68 posto glasača je odgovorilo da želi da spomenik ostane, dok je za njegovo uklanjanje bilo 31 posto glasača.

Riječ je o najvećem spomeniku u Kataloniji iz perioda Frankove diktature, a simbol je "španskog vojnika kojeg čuva srećna zvijezda".

Gradonačelnik Tortosa i član Koalicije jedinstva (CIU) koja predvodi borbu za nezavisnost Katalonije Feran Bel je izjavio da je na referendumu glasalo 8.500 birača, što je veći odziv od onog na prošlim izborima za Evropski parlament.

"Ovo nije ideološko, niti političko pitanje. Nakon rezultata ovog referenduma moramo poštovati razlike", poručio je Bel.

Osvrnuvši se i na sve češće kritike da je Tortosa postao "Frankov grad", Bel je kazao da su one neosnovane i podsjetio da je gradsko vijeće prije dva dana ukinulo titulu počasnog građanina koja je diktatoru Franku dodijeljena 1964. godine.

Socijalističke vlasti Španije su u parlamentu te zemlje još 2007. godine usvojile odluku o uklanjanju svih simbola iz perioda građanskog rata i Frankove diktature. Međutim taj proces je prepušten lokalnim vlastima i sporo se odvija.

I dalje u Španiji postoji više od 300 ulica koje nose ime diktatora Franka ili ime koje simbolizuje nešto iz perioda diktature.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније