Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B.

31. 01. 2024. 17:50 >> 17:50
Čitaj mi:

MOGUĆE VANREDNO STANJE

Katalonija se sprema za restrikcije u snabdijevanju vodom

Barselona i region Katalonije na sjeveroistoku Španije pripremaju se za restrikcije u snabdijevanju vodom, pošto su usred istorijske suše koja je smanjila zalihe u rezervoarima na rekordno niske nivoe.

Očekuje se da će katalonske vlasti u četvrtak proglasiti vanredno stanje zbog suše za oblast u kojoj živi šest miliona ljudi, nakon što su rezerve vode u rezervoarima pale ispod 16 odsto njihovog kapaciteta.

"Naše rezerve su ispod 16 odsto. Situacija je kritična u Barseloni i oko Girone, tako da moramo da preduzmemo oštrije mjere", rekla je danas zvaničnica katalonske vlade Laura Vilagra, španskom nacionalnom radiju RNE.

Vanredno stanje smanjilo bi prosječnu dnevnu količinu vode dozvoljene za stambene i opštinske potrebe sa 210 na 200 litara po osobi. Katalonska agencija za vodu kaže da prosječan stanovnik koristi 116 litara dnevno u svom domu.

Poljoprivreda i industrija takođe će biti pogođene restrikcijama. Proglašenje vanrednog stanja smanjilo bi vodu za navodnjavanje usjeva za 80 odsto, za stoku za 50 odsto, a za 25 odsto za industriju.

Katalonija je do sada uspjela da izbjegne drakonska ograničenja, uglavnom zbog procesa desalinizacije vode kojim se sada dobija 55 odsto ukupne količine vode u regionu. Španske vlasti izdvajaju milione eura za proširenje ili izgradnju novih postrojenja za desalinizaciju duž obalnih područja koja su najviše pogođena sušom.

Područje pogođeno vanrednim stanjem pokriva sjevernu Kataloniju do granice sa Francuskom. Slabije naseljeni južni dio regiona crpi vodu iz rijeke Ebro i manje je pogođen. Južna Španija takođe je pogođena sušom.

Katalonija bilježi ispodprosečne padavine već 40 uzastopnih mjeseci. Stručnjaci kažu da klimatske promjene izazivaju sušu i da se očekuje da će čitavo sredozemlje u narednim godinama imati toplije vrijeme nego u mnogim drugim djelovima svijeta.

I Katalonija i region Andaluzije na jugu Španije se pripremaju za uvoz vode ovog ljeta, što je skupa opcija i za koju zvaničnici priznaju da bi imala ograničen uticaj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније