Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: B.V. [ Beta ]

18. 06. 2016. 12:20 >> 12:06
9

ŠEF NJEMAČKE DIPLOMATIJE

NATO previše agresivan prema Rusiji

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer kritikovao je politiku NATO prema Rusiji koju je ocijenio kao ratobornu.

 

"Danas treba da izbjegnemo da pogoršavamo situaciju zveckanjem oružja i zvukom čizama", rekao je Štajnmajer u intervjuu za sjutrašnje izdanje njemačkog dnevnika Bild.

On je kritikovao raspoređivanje NATO snaga na granici sa Rusijom i najnovije manevre Alijanse koji se odvijaju u Poljskoj.

NATO je objavio u ponedjeljak da će rasporediti četiri bataljona u baltičkim zemljama i u Poljskoj, da bi se suprotstavio "agresivnim delovanju Rusije", rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Štajnmajer, socijaldemokratski ministar, rekao je da su veliki NATO manevri koji su počeli ovog mjeseca u Poljskoj kontraproduktivni za regionalnu bezbjednost i da mogu da rasplamsaju napetosti sa Rusijom.

"Ko god vjeruje da će stvoriti više sigurnosti simboličnim paradama i tenkovima blizu granica na istoku se vara", rekao je Štajmajer i dodao da bi dobro bilo da se ne stvara "pretekst za obnavljanje stare konfrontacije".

On je pozvao Alijansu da zamijeni vojne vježbe sa više dijaloga i saradnje sa Rusijom.

NATO je počeo velike dvonedeljne vojne vježbe u Poljskoj 7. juna, u kojima se stimuliše ruski napad na Poljsku. U vježbe je uključeno 31.000 vojnika, desetine borbenih aviona, ratni brodovi i 3.000 vozila.

NATO vježbe treba da testiraju sposobnost Alijanse da odgovori na pretnje i održavaju se svake dvije godine. Rusija je međutim više puta rekla da su NATO trupe blizu njenih granica predstavljaju prijetnju za njenu bezbjednost.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније