Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

08. 11. 2016. 15:17 >> 14:55

ISTRAŽITELJI VJERUJU

Otkriven koordinator napada u Parizu i Briselu

Istražitelji vjeruju da je belgijsko-marokanski ekstremista Usama Atar koordinator napada u Parizu i u Briselu iz Sirije, saznaje se danas iz izvora bliskim istrazi.

Istražitelji misle da je iza ratnog pseudonima "Abu Ahmad" koje se više puta pominje u istragama krije Usama Atar, 32-ogodišnji veteran džihadista, pripadnik Islamske države koja je preuzela odgovornost za napade 13. novembra 2015. u Parizu i 22. marta ove godine u Briselu.

"On je jedini koordinator iz Sirije koji je identifikovan do sada u istragama", rekao je jedan od izvora.

Nadimak Abu Ahmad se pojavio u istragama ubrzo poslije napada, nakon privođenja 10. decembra u Austriji Alžirca Adela Hadadija i Pakistanca Mohameda Usmana.

Njih dvojica su stigli 3. oktobra 2015. na grčko ostrvo Leros zajedno sa talasom migranata, istovremeno kad i dvojica bombaša samoubica Iračana koji su se digli u vazduh kod Stadiona Francuske u Parizu, 13. novembra prošle godine.

Alžirac Adel Hadadi poslije prvobitnog negiranja priznao je da je bio zadužen da sprovede napade u Parizu i da je misteriozni Abu Ahmad organizovao njihov dolazak u Evropu iz Sirije. Hadadi je ukazao na to da je Usama Atar verovatno Abu Ahmad, na osnovu fotografija koje su mu istražtelji dali da pogleda, naveo je jedan izvor.

Nadimak Abu Ahmad se takođe pojavio u istrazi zahvaljujući pretrazi računara bačenog u kotejner blizu jednog od skrovišta članova džihadističke ćelije u Belgiji. Istražitelji su izvukli razgovore u kojima izgleda da se članovi ćelije obraćaju Abu Ahmadu i govore o tome šta su radili, naveo je jedan izvor.

Dalji rođak braće El-Bakraui, koji su poginuli kao bombaši samoubice tokom napada u Briselu, Usama Atar je već godinama dobro poznato ime u antiterorističkim krugovima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније