Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

22. 11. 2016. 14:16 >> 13:54

O SIRIJI

Lavrov:Mistura sabotira mirovne pregovore

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov optužio je danas specijalnog izvjestioca UN za Siriju Stefana de Misturu da "sabotira" mirovne pregovore o okončanju rata u toj zemlji.

 


 

"Više od šest mjeseci, UN posredstvom De Misture sabotiraju primjenu Rezolucije 2254 Savjeta bezbjednosti, koja nalaže bezuslovno obnavljanje pregovora između zaraćenih strana u Siriji", rekao je Lavrov tokom posjete Minsku, a prenijele ruske agencije.

On je ocijenio da sirijska vlada i opozicija "nemaju drugog izbora osim da same preduzmu inicijativu i započnu dijalog".

Rezolucija 2254 usvojena je u Savjetu bezbjednosti u decembru prošle godine i obavezuje generalnog sekretara UN da posreduje u obnavljanju pregovora sirijske vlade i opozicije o procesu promjene vlasti.

Tom rezolucijom određeno je da pregovori počnu početkom januara ove godine i da se u roku od šest mjeseci u Siriji formira "sekularna i kredibilna vlada" i stvore uslovi za donošenje novog ustava.

Pregovori pod okriljem UN prekinuti su nakon što je sirijska vojska uz podršku Rusije započela novu ofanzivu na sjeveru Sirije, nakratko su obnovljeni 13. aprila, da bi već 18. aprila opozicija suspendovala "formalno učešće" u njima zbog "bombardovanja civila".

Treća runda pregovora okončana je 27. aprila bez uspjeha, a Mistura je u više navrata pozivao na njihovo obnavljanje.U Siriji je tokom petogodišnjeg građanskog rata poginulo više od 300.000 ljudi, a više od polovine stanovništva je raseljeno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније