Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B92/Index.hr [ Objavila R.B. ]

04. 12. 2016. 20:12 >> 19:48

NAUČNICI SMATRAJU

U Kini nestalo 30-60 miliona djevojčica

Naučnici smatraju da je u Kini nestalo između 30 i 60 miliona djevojčica, navodno pobačenih ili ubijenih po rođenju, zbog politike “jedna porodica – jedno dijete“.

U prilog tome su išli i narodni običaji da je muško dijete “traženije“ od ženskog, koga se porodica navodno lako i okrutno odriče.

Ipak, istraživači iz SAD i Kine misle da su pronašli i većinu “pobačene“ djece, postavljajući tezu da mnoge porodice rođenje djevojčica nijesu ni prijavile. 

Džon Kenedi sa Univerziteta u Kanzasu kaže da se smatra da nedostaje 30 miliona djevojčica u populaciji. 

“To je veličina Kalifornije, a one su samo nestale. Većina koristi demografsko objašnjenje da kaže da su abortus i ubistvo djece razlozi što se ona ne pojavljuju u popisima stanovništva. Mi smatramo da postoji političko objašnjenje“, rekao je Kenedi i dodao da je u samo jednoj generaciji otkriven “višak“ od četiri miliona ljudi. 

Istraživači su do ovakvih otkrića došli poslije razgovora sa lokalcima u provinciji Šansi, a jedan od njih je imao dvije djevojčice i sina, dok se prema mlađoj odnosio kao prema nepostojećoj. Tu je postojao i princip da ako je prvo dijete žensko, onda porodica može da ima i drugo dijete. 

Nakon što su ovu praksu potvrdili i drugi njihovi sagovornici, istraživači su uporedili brojku djece rođene 1990. s brojkom 20-godišnjih Kineza u 2010. godini. Otkrili su 'višak' od četiri miliona ljudi te da je čak milion žena više nego muškaraca. 

"Ako obuhvatimo razdoblje od 25 godina, moguće je da ukupno 25 miliona žena nijesu u statistici rođenih", rekao je Kenedi. 

Kina je ove godine napustila politiku jednog djeteta po porodici, tako da nakon 300 godina porodice mogu da imaju dvoje djece.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније