Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

19. 12. 2016. 14:48 >> 14:24

BIVŠI PREDSJEDNIK

Valensa:Izbacite Poljsku iz Evropske unije

Bivši poljski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. godine Leh Valensa, iako je ušao u 74. godinu ne odustaje od borbe i ima još jedan politički cilj - da sruši režim, objavio je danas Politiko.

  

 

 

 

"Na putu sam ka vječnosti, ali dokle god imam snage, ne želim da dozvolim uništavanje Poljske", rekao je Valensa za briselski portal.

Veliki protivnik poljskog lidera Jaroslava Kačinjskog kazao je da aktuelna vlast sa predsjednikom na čelu krši ustavne principe, zakone zemlje i princip podjele moći.

"On je opasan i neodgovoran. To neće izaći na dobro", rekao je Valensa.

Iako je dugo boravio na političkoj margini, bez ozbiljnije podrške u svojoj zemlji još od povlačenja 1995. godine, nekadašnji lider želi da stvori novi pokret i na referendumu obori vladu i zatraži nove izbore.

Takođe, traži od Evropske unije da bude još oštrija prema njegovoj zemlji, iako su iz Evropske komisije već stigle kritike zbog ugrožavanja pravne države i sistemskog ograničavanja autonomije Ustavnog suda u toj zemlji.

"Ne volim da govorim protiv Poljske, ali nemam izbora. Mora biti ovako - ako si u nekom klubu, ali se ne uklapaš, onda te izbace. To što bi nam uskratili pravo glasa u Evropskoj uniji nije dovoljno, moraju da nas izbace", ističe Valensa.

Poljske vlasti su odbacile kritike i zahtjeve EK, a poručili su i da su "završili saradnju" sa Savjetom Evrope, navodi B92.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније