Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

20. 12. 2016. 12:16 >> 11:53

PREDGRAĐE TAIZA

U sukobima u Jemenu 22 mrtvih

Najmanje 22 osobe ubijene su u borbama šiitskih pobunjenika Hutija i vladinih snaga u predgradju Taiza, na jugozapadu Jemena, saopštili su danas vojni izvori u toj zemlji.

 

 

 

 

Borbe su se vodile u ponedjeljak uveče u trećem po veličini gradu Jemena pod kontrolom snaga lojalnih aktuelnom predsjedniku, ali djelimično okruženog Hutima i njihovim saveznicima, pristalicama bivšeg predsjednika Alija Abdulaha Saleha.

Huti su pokrenuli ofanzivu za zauzimanje položaja u sjevernim predgrađima Taiza. Situacija je od jutros relativno mirna oko grada.Rat u Jemenu počeo je kada su Huti, uz pomoć snaga vjernih bivšem predsjedniku Salehu, ušli u glavni grad Sanu u septembru 2014. i zauzeli ga.

Pobunjenici su zatim zauzeli velike djelove teritorije zemlje i natjerali predsjednika Hadija da se skloni u Saudijsku Arabiju.Saudijska Arabija od marta 2015. predvodi arapsku koaliciju koja vazdušnim udarima podržava predsjednika Hadija u nastojanju da istjera Hutije sa teritorija koje su zauzeli.

Šest pokušaja primirja je propalo. Posljednji je bio 20. oktobra na inicijativu Vašingtona, Londona i UN.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније